Keresés ebben a blogban

2010. október 29., péntek

Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény

Régóta fenem a fogam erre a csodás gyűjteményre.Most sikerült megtekinteni és nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek,főleg a hazai motorgyártás rajongóinak !



Az egész történet Dr. Kovács Miklós könyvével vette kezdetét.Mivel születésnapra ezt kértem,kaptam is belőle két példány....sebaj,vissza visszük, kicseréljük és kész.És ha ott játram (Maróti műszaki könyvkereskedés) gondoltam itt a remek alkalom időpontot kérni Maróti Józseftől hogy megtekinthessük a padlástéren lévő kincseit is.



A neten összehoztam egy kis lelkes csapatot, és megbeszéltünk egy időpontot. Nagyon örültem mikor két nappal a dátumot megelözően beszéltem a házigazdával,-aki közölte : nem lenne-e baj,ha a tárlatvezetésben segítségére volna Dr. Kovács Miklós is, aki hosszú éveken át volt a Csepeli motorkerékpárgyár tervező- és kutatómérnöke (és persze a kicserélt könyv írója) és a mai napig is remek egészségnek örvend ......hát persze hogy nemvolt baj :)


.



Elérkezett az a bizonyos szombat reggel és kinyílt a "csodák kapuja".Kovács Miklós diavetítéses előadását és néhány perces közös beszélgetést követően végre szemügyre vehettük a gépeket most már a tulajdonos vezetésével. Itt aztán volt minden amit valaha is magyar motorkerékpárnak hívtak ( szinte a teljes lista ).
A Csepel Turántól a Mátráig,Méray-Puch,SHB és a II. világégést követő teljes Csepeli típussor.Csepelek Pannoniák különböző változatai és persze a kisebbek is : D Csepel, Danuvia,Tünde és Panni robogók, Berva és Dongó és számtalan egyéb  kiegészítő érdekesség a vitrinekben és a motorok körül és végül de nem utoljára Motorkuli és Pille utánfutó is látható.


.



A motorok nagyrésze veterán minősítéssel rendelkezik ( aki kicsit járatos a veterános világban,az egy időben sokat olvashatott erről az ominózus minősítési bizotságos esetről,ami valjuk be nem Maróti Józsefre vetett rossz fényt.... ) szóval,mostmár megvan ez a kis plakett azthiszem az összes motorhoz (!!!)a tulajdonos nagy büszkeségére.





A gépek egy része restaurált és nagy hányada eredeti-origin állapotú.Egy ( erős )kivétel van,a metálzöldes Pancsi,amibe a kekecek beleköthetnének....csakhogy a tulaj ezt rendkívül korrekt és elfogadható érvekkel szokta kivédeni : "igen ez nem gyári szín,de a motoron ezt leszámítva minden eredeti rendszámmal-műszakival is rendelkezik....és ez egy egyfajta kórkép,pillanatkép megőrzése az utókornak" ). Engedtessék meg itt a honlapon ( is ) gratulálni és nagy tisztelettel adózni Maróti Józsefnek aki ezt a fantasztikus gyűjteményt létrehozta,minden elismerés az övé aki közvetlen és vendégszerető,segítőkész stílusával azt hiszem mindenkit levett a lábáról kis csapatunkban.


.



Aki esetleg kedvet érez hogy kövesse példánkat tegye meg,érdemes ! 
Nincs más teendője trombitáljon össze 15-20 ismerőst,motorbarátot ( mert a múzeum csak előre bejelentkezett csoportokat tud fogadni ) vegye fel a kapcsolatot a múzeummal és vigyen magával fényképezőgépet !!!!! Jó szórakozást !

( a MARÓTI MOTORKERÉKPÁR GYŰJTEMÉNY címe : Budapest XX.kerület Nagykőrösi út 91 )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése