Keresés ebben a blogban

2024. június 4., kedd

Gibbs Aquada



Alan Gibbs 1939-ben született Új-zélandon, sikeres üzletember, vállalkozó és műgyűjtő aki élt Londonban és Sydney-ben is. Szülőföldjére visszatérve, farmja nyugati határán amely Kaipara kikötő szélsőségesen árapályos természete és korlátozott lehetőségei gondolkodóba ejtették. És ha egy sikeres üzletember aki karrierje során volt bankár, üzletember, befektető, voltak gyárai és mindezek mellett egy elismert műkereskedő is, nos akkor abban biztosak lehetünk hogy egy ilyen ember fejéből nem egy hétköznapi megoldás fog születni az adott problémára.  

Gibbs az 1990-es évek elején kezdett kísérletezni kétéltű járművekkel és 1997-ben kezdte el a koncepció kidolgozását Detroitban. Gibbs 1999-ben áthelyezte a projektet az Egyesült Királyságba, ötletében partnere volt Neil Jenkins és a következő négy év során odáig fejlesztették a koncepciót, hogy az Aquadát azaz a világ első legális, nagy sebességű kétéltű autóját 2003 szeptemberében bemutatták a nagyközönségnek. 2004 júniusában egy másik nagy név kapcsolódott a sztorihoz,  Richard Branson (Virgin Group) egy Aquadát vezetett, hogy megdöntse a rekordot a kétéltűvel átkelés a La Manche csatornán kategóriában és ezzel bekerüljön a Guinness Rekordok könyvébe. A kísérlet sikerült ésahogy mondani szokták, nem kicsit hanem nagyon! Branson nem kevesebb mint 4 óra 20 perccel csökkentette a korábbi 6 órás  sziklaszilárdnak hitt rekordot, amely még az 1960-as évek vége óta állt fönt.  

 

A cég 2007-ben az üzletág új részlegét hozták létre Detroitban és 2004 óta csak a kutatás-fejlesztési program zajlik Aucklandben. Született még két új nagy sebességű kétéltű is a későbbiekben, a Humdinga és a Phibian 2012-ben jelent meg, a Quadski pedig 2013 elején.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amphibian: jelentése kétéltűek

A kétéltűek a gerincesek egy osztálya, a Kárpát-medencében békák, varangyok, gőték és szalamandrák tartoznak ide. A legkezdetlegesebb szárazföldi gerinces állatok, utódai a kb. 370 millió évvel ezelőtt a szárazföldre vetődött, igen hasonló élőlényeknek. Ma élő minden harmadik fajukat a kihalás fenyegeti  

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cikkben szereplő Gibbs Aquada egy nagy sebességű kétéltű jármű, amelyet a már említett Gibbs Sports Amphibians cég fejlesztett ki. Szárazföldön 160 kilométer/órás (99 mph) feletti sebességre, vízen pedig 50 kilométer/órás (31 mérföld/óra; 27 csomó) feletti sebességre képes(!!!) amelyhez a megfelelő erőt egy 2,5 literes Rover V6-os motor biztosítja.


Tervezésekor  ahelyett, hogy csak kerekeket tettek volna egy hajótest kialakítású kasztnihoz, vagy csak egy lassú, nehézkes (katonai célú) úszó autót hoznának létre mint a legtöbb kétéltű esetében, az Aquadát az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy mindkét területen - szárazföldön és vízen is -  nagyon jól teljesítsen. A Gibbs Aquada egy korlátozott szériás koncepcióautó volt, amelyet 2003-ban és 2004-ben gyártottak, műszaki innovációja több mint 60 szabadalommal rendelkezett.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése