Keresés ebben a blogban

2010. november 28., vasárnap

Schwimmwagen (Volkswagen Type 166)

A német tiszteket már a II. világháború kezdetén is foglalkoztatta egy könnyű kétéltű jármű megalkotása.
Ferdinand Porsche és csapata állt a rendelkezésükre 1940 tavaszán, aki mimást mint a Vw bogár alapjait vette elő tervei megvalósításához...
... eltelt 70 év és az egykori gyűlölt is rettegett harci járművekre mamár más szemmel nézünk. Lelkes rajongói és restaurátorai a típusnak klubokba tömörülnek, felújítanak, találkozókra hordják féltett és nehezen lábra állított kincseiket, a közönséget szórakoztatják vele és büszkén röfögtetik a boxer motoros "kádakat" folyókban, tavakban, a nézőközönség és a márkarajongók nagy megelégedésére.

vagyonokat költenek egy-egy példány restaurálására
minden kopogós, minden fém : ez itt egy harcieszköz !
kötél, ásó és evezőlapát : nem mindennapi kellékek egy autón
A vízben az autót egy lehajtható háromágú hajócsavar hajtja, ami egy áttételen keresztül csatlakozik a motorhoz. Vízbe ereszkedéskor a csavart egy speciális emelővel lehet leengedni, partraszálláskor felhúzni.
A meghajtott kerekek és a csavar együttes hatása biztosította a 10-12 km/h sebességet a vízben. Ez az egyedülálló megoldás tette lehetővé, hogy a két legkritikusabb helyzetben (vízbe ereszkedés és partra szállás) átmenet nélkül, a kerekek és a hajócsavar egymást segítve küzdjék le az akadályt.




                                                              (Foto : Kin Viktor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése