Keresés ebben a blogban

2022. március 8., kedd

Retro gyűjtemény - Szentmártonkáta


Szentmártonkáta község Pest megyében, a Nagykátai járásban található meg. Az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál meghúzódó településig Budapest központjától alig 55 kilométert kell megtenni. 

A szentmártonkátai Tölgyes csárda a hozzá tartozó területen lévő tölgyes erdőről kapta a nevét, de mára már más érdekességek is köthetők hozzá a már említett tölgyfákon kívül is. Egy igen érdekes és egyéni ízlést tükröző gépjármű válogatás tekinthető meg a csárda szabadtéri területén. Itt aztán van minden ami az elmúlt évtizedek hazai - főleg az egykori KGST országokból  érkezett járműveiből álló - vidéki utcaképét meghatározta.


 

.

Hogy miért emelem ki a vidéki szót a mondatban? A megszokott Ladák, Skodák, Moszkvicsok és kétütemű Kelet-német járművek mellett, csak a vidékre jellemző "házibarkács" csettegőkből (háztáji módszerekkel és körülmények közt, gyakran romokból készült teherszállítók, jellemzően lassú járművek) olyan mennyisége és kavalkádja található itt meg, mint sehol máshol.





Ott vannak a mindenféle  egyedi járművek,  teherautók, néhány mezőgazdasági gép, rengeteg Ikarus busz, az elmaradhatatlan Csepel tűzoltóautó, de olyan ritkaságok is láthatók mint a rendőrségi Ifa csapatszállító és egy tömegoszlató jármű, ismertebb nevén vízágyú.Itt aztán tényleg van minden!




Van itt még két darab (!!!)  magyar gyártású Alma Cabrió (azaz egy kabrió és egy hardtop-kabrió) egyedi hot rod és hasonló stílusban megépült púpos-Wartburg is. 




Fedett helyen van betárolva egy rakás kis és nagymotor és a gyűjtemény értékesebb, érdekesebb darabjai is kaptak tetőt a fejük fölé.





 Apropó tárolás, nos az néhol elég mostoha. Talán az látszik hogy gyűjtemény létrehozásában a mennyiség néhol előrébb való szempont volt a minőségnél? Sok a rozsdás, lepergett festékű esetenként  hiányos jármű is. Mindeközben persze tisztában vagyunk  azzal  hogy, ilyen mennyiségű jármű rendbehozatala nem kis pénz és idő, és remélhetőleg szép apránként mindegyik járműre sor kerül majd a jövőben. Mindenesetre becsülendő az elszántság a szándék az ötlet és a beleölt pénz, paripa, fegyver, - ahogy mondani szokás. 








A csárdát meglátogatni mindenképpen érdemes akár családdal is, az említett járműgyűjteményen kívül megtalálható itt még egy szép és nagy bekerített játszótér, kis kacsaúsztató tó és háziállatokkal is megismerkedhetnek a gyerekek.

Végül de nem utolsó sorban, az esküvőknek, rendezvényeknek is helyt adó csárda étterme kiváló! Finom,  jó és bőséges volt a kaja hangulatos a berendezés és még élő zene is volt. Aki arra jár és még talán éhes is, mindenképpen érdemes meglátogatni  :-)

UPDATE !!! 

Kicsit frissítve a bejegyzést, a napokban (2022 tavaszán írva) örvendetes hírek érkeztek a Tölgyes csárda gyűjteményének háza-tájáról.  Látványos földmunkákat követően sorra nőnek ki a többautós fedett tárolók, így már a cikkünkben is megemlített helyenként mostoha körülményekkel kapcsolatos észrevételünk  lassan de biztosan, érvényüket vesztik. A különlegesebb dolgok mint pl. Rat-Wartburg, Hot rod pickup vagy a magyar gyártású ALMA Cabriók után már a jobb állapotúbb ex-szocialista autók közül is jó néhány fedett helyre került az új épületekben és a sor nem áll meg, további tárolók kialakítását tervezik és az ígéret szerint az autók állagmegóvása, felújítása sem marad el. Csak mindent szép sorban :-)

Gratulálunk és sok erőt és kitartást kívánunk hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése