Keresés ebben a blogban

2024. június 28., péntek

✯NSU BISON 2000✯

 Sikerült egy egy igazi különlegességet szpottolni, ez pedig nem más mint  a Guiness-rekorder, a világ legnagyobb egyhengeres motorja, Guiness-rekorder. 

Néhány adalék az apróság mibenlétéről, a Mahle gyártmányú, könnyített dugattyúja 1,6 kiló,  hengerűrtartalma kétliteres azaz 2000 köbcentiméteres, kipufogó leömlőjének belső átmérője 75 milliméter a főtengelye pedig 34 kilós és péci kuplung kellett hozzá, hogy gázadáskor le ne fulladjon. 

A motorkerékpár a németországi  Technik Museum, Sinsheim tulajdona és rendszeresen hordják alkalmanként egy-egy kiállításra, találkozóra vagy egyéb bemutatókra.....és van, hogy be is indítják :-)


2024. június 24., hétfő

Alfa Romeo 33 Stradale (New)

 

Alfa Romeo 33 Stradale

A legendás és exkluzív Alfa sportautó, korlátozott darabszámban tér vissza. Ami a régiben is rendkívül kívánatos és lenyűgöző volt, az most egy modern formájú újjá, és még kívánatosabbá válik. A szuper-sportautó a '60-as évek Tipo 33 karakteréből és formavilágából merített ihletet, és a mai Maserati MC20-as alvázára épült 607 lóerős ikerturbós V6-ossal vagy 750 lóerős elektromos motorral. Az autóhoz kétféle hajtáslánc közül választhatnak majd a szerencsés vásárlók. Egy teljesen elektromos, akkumulátoros modellt vagy az Alfa Romeo ikerturbós V6-os motorjának továbbfejlesztett változatát.

 

 

Az új 33 Stradale közvetlenül az 1967-es és azonos nevű autóból merít ihletet, amelyből anno csak 18 példány készült. A modern változatnál is figyeltek majd arra hogy megmaradjon az exkluzivitás, mindösszesen 33 darabot terveznek készíteni belőle. Az első példányt 2024. december 17-én tervezik átadni és a gyártás 2026-ban fog befejeződni. Nyitott azaz Spyder, versenyzésre kifejlesztett  vagy további típusvariációt nem terveznek és nem is készülnek majd belőle. Rohanni azonban már nem kell, már bemutatásakor (2022 Monza) mind a 33 példányt eladták és több rendelést nem is vesz rá fel a gyártó.
 

 további legendás Alfa Romeo sportkocsik az alábbi linkeken érhetők el:  

                                                                                         ***

 

2024. június 20., csütörtök

PIC OF THE DAY # 82

 

        ...ha tehetnéd, te melyiket választanád? 

a klasszikus német boxert vagy esetleg az extravagáns élekkel és vonalakkal rendelkezőt, a felkelő nap országából?

2024. június 14., péntek

Lafesta, de nem a kávé

 

         Nissan Lafesta (series B30)

   A név az olasz " festa " szóból származik amely nyaralást, fesztivált vagy bulit jelent és a gyártó szerint azt fejezi ki, hogy "családtagjaival vagy barátaival együtt töltsenek el egy kellemes időt az autóban."  
 A Nissan Lafesta egy, az elsősorban a japán piacra épített (JDM) kompakt egyterű és talán pont ezért kissé nehéz is megemészteni hogy a típus a Renault Scénic és a Renault Megane platformon osztozik, de házon belül még a Nissan X-trail is a rokona.  A Lafesta a legendás Nissan Prairie/Liberty utódja volt, de egyben a Nissan Avenirt (Európában Primera kombi) is felváltotta.
 

Az autó hét üléses egyterű mivoltából fakadóan mindkét oldalán hatalmas tolóajtókkal rendelkezik a második és harmadik üléssoron utazók számára (amelyek közül az egyik elektromos rásegítés), és a család kényelmét olyan dolgok is biztosították mint az extraként rendelhető hatalmas napfénytető vagy a Nissan intelligens kulcsrendszere, GPS- navigáció (2005-től !!!) valamint tolatókamera és egyéb kényelmi és biztonsági extrák sokasága.  

 

Az egyetlen elérhető váltja fokozatmentes CVT és az egyetlen motorvariáció egy 2,0 literes MR20DE soros négyes volt. Első és állandó összkerékhajtással is egyaránt forgalmazták, az előbbi hátul torziós, míg az utóbbi többlengőkaros elrendezéstű futóművel rendelkezett. 2007-ben a Lafesta kisebb arculatváltást kapott. Az első generációs Lafesta 2012. december 26-án leállt Japánban, a második generáció már Lafesta Joy néven jelent meg.  

Mivel kizárólag jobbkormányos kivitelben készült és elsősorban a Japán és csak korlátozottan néhány ázsiai piacon forgalmazták, így elég kicsi az esély arra hogy itthon is összefussunk egy példányával.

2024. június 12., szerda

Orient Express (VSOE)

 

Amikor csendben, magányosan és gondolataidba beletemetkezve sétálgatsz a pályaudvaron , és egyszer csak ott van veled szemben az Orient Expressz legendás szerelvénye, szakáccsal, cigányzenésszel, turistákkal, stb, stb  :-)



 Az Orient expressz Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat volt a 19–20. században. A vonat manapság nosztalgiajáratként közlekedik a London-Velence, illetve az eredeti, Párizs-Isztambul útvonalon. Az Orient expressz története tulajdonképpen a 19. és 20. század Európájának története. A nyugat- és kelet-európai országok közötti vasúti kapcsolat létrejöttét az európai nagyhatalmak politikája határozta meg. A 19. század második felében a nyugat-európai országok érdeklődése kelet felé fordult és a meggyengült Oszmán Birodalom által még megszállt balkáni országok függetlenségi törekvései felerősödtek. A krími és balkáni háború után az érdekelt nagyhatalmak tevőleges szerepet játszottak a kelet-európai vasúthálózat kiépítésében, valamint a nyugat-európai vasúti összeköttetés megteremtésében.

Az első világháborúig favázas, tíkfaburkolatos kocsikat használt a társaság. A kocsit sokan Európa egyik legszebb vasúti kocsijának tartják. Az első világháború után acélvázas, sötétkék kocsikat használtak. a CIWL. Az Orient expressz luxusvonat volt, csak I. osztályú jegyet lehet rá váltani és a  „Roi des Trains, Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata) elnevezéssel méltán illették. Az első vonatok összeállítása általában öt kocsi: a vonat elején és végén poggyászkocsi, közepén két hálókocsi és egy étkezőkocsi. Kevesen tudják, de az Orient expressz járat létrejöttét nagymértékben köszönheti a következetes XIX. század végi magyar vasútpolitikának, melyben nagy figyelmet fordítottak a balkáni államokkal való vasúti kapcsolat kialakításának. A magyar vasúthálózat akkori kiépítésével párhuzamosan Magyarország pontosan betartotta a balkáni vasúti csatlakozások kiépítésére a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, sőt az egyik mozgatórugója volt az egyezségek létrejöttének és támogatta a balkáni országokban a csatlakozó vonalak megépítését.További magyar vonatkozás, a legismertebb anekdotái közül csak egy, az érsekújvári vasútállomás cigányzenekarának története. Egy gróf az állomás restijében a kellemes cigányzenét hallgatva lemaradt a később balesetet szenvedett vonatról. A kocsi, amelyikben a grófnak utaznia kellett volna, összezúzódott. A gróf hálából alapítványt hozott létre a cigányzenekar támogatására. A támogatás fejében viszont arra kötelezte őket, hogy minden gyorsvonatnál, így az Orient expressznél is zenéjükkel szórakoztassák az utasokat, amíg a szerelvény vízvételezés miatt állt. Így vált hagyománnyá az érsekújvári cigányzenekar. Állítólag Trianon után nem játszottak tovább. Ma a nosztalgia Orient expressz utasainak néha játszik egy fizetett zenekar. Az Orient expressz Magyarországra érkező vendégeit Budapesten éveken át a Lugosi-zenekar fogadta

 

2024. június 7., péntek

sport Darázs: Vespa 50 Super Sprint

 Azért hálás dolog a Vespával foglalkozni vagy írni róla néha pár sort, mert egyszerűen kimeríthetetlen a téma :-)

 

Itt van például ez a Super Sport ötvenes. 1965-től a Vespa 50 SS széria sportos változataként jelent meg, amely számos különlegességgel emelkedett ki a korábbi (tömeg)modellek közül. Jellemzői közé tartozik a kevésbé feltűnőbb és inkább csak a típus fanatikusainak szemet szúró, a lábvédő idom szűkülő kontúrja, a keskenyebb és kissé leengedett kormány, a keskenyebb sárvédő és a hátrahajtható ülés és a 100 km/óra sebességig skálázott kilóméteróra. Ami viszont már igazán feltűnő és látványos elem, az ülés és a lábvédő között elhelyezett szerszámosláda, amely egy benzintankra hasonlított és kis "bőrpúp" volt a tetején, hogy versenyhelyzetben támogassa, megtartsa a felsőtestet, és lehetővé tegye a "fekvősebb" vezetési pozíciót. Ha mindez nem lenne elég, ez alatt a rekesz alatt a pótkerék a menetirányhoz képest hosszában volt felszerelve, a vázzal azonos színűre festett felnisapkákval azaz dísztárcsával szerelve. Az 50 SS-t, amelyet az olasz szabályozás 1,5 LE-re korlátoztak segédmotoros kerékpárként való regisztrációhoz, a 90 SS-vel ellentétben kizárólag exportra szánták. Németországban IV. osztályú jogosítvánnyal lehetett adómentesen közlekedni. Sajnos a Super Sprintek még új korukban is nagy keresletnek örvendtek ami magas árakhoz vezetett, így ezek a modellek az 1960-as évek legdrágább Vespái voltak és nincs ez másképpen sem most, veterán korukban is. A kis gyártási sorozat és a sok speciális alkatrész különösen keresetté, gyakran hamisítottá teszi a Super Sprintet nehéz feladat elé állítva azt, aki egy szép és eredeti példányra vadászik.

2024. június 6., csütörtök

Budapesti látványosság

Mostanában talán kicsit eltűnt, de nem olyan régen még viszonylag rendszeresen lehetett összefutni egy igen érdekes járművel a fővárosban. Laikusoknak csak valami nagy fekete autó, hozzáértők talán azonnal rá is vágják, ez egy Szovjet időkből származó veterán autó, egy ZISZ 110.

A ZISZ-110-est a rossz nyelvek szerint egy 1942-es Packard Super Eight gépkocsi "lekoppintásával" fejlesztették ki a Szovjetek. Állítólag Sztálinnak egy külföldi útja során nagyon megtetszett a Packard 180-as amerikai négykerekű kényelme és tekintélyt parancsoló formavilága, így odahaza a mérnökeiknek kiadták, hogy mihamarabb el kell készíteniük egy hasonló szovjet autót, prezentációs célokra. Az első öt prototípus 1945 augusztusára készült el. Hatezer köbcentis, sor 8 hengeres motor hajtotta, amely 140 LE-t teljesített, végsebessége pedig meghaladja a 140 km/h-t . A típus készült szedán és kabrió változatban is. A Szovjetek ezeket az autókat gyakran ajándékozták elvtársi, külföldi kommunista vezetőknek, például Mao Ce-tung kínai vezetőnek és Kim Ir Szen észak-koreai miniszterelnöknek is, de került belőle néhány példány Magyarországra is.  

 A gyártás 1958-ban fejeződött be, összesen 2089 darabautó készült a típusból.

Azonban. ha jobban körüljárjuk az autót, igen érdekes részletek fedezhetők fel rajta, főleg ha azt a vonalat követjük hogy, ez egy veterán autó. Nos, amennyiben ha egy Zisz-110 a fotóalanyunk, akkor hogy kerülnek rá Alessio alufelnik és azokon feszülő Pirelli Scorpion ATR gumiabroncsok, a nagy műanyag házas külső tükrök, sötétített üvegek és a modern stílusú kipufogóvégek a dupla kipufogón? 

Tovább fokozva a kételyeket, az utastérbe betekintve pedig ordítva szemet szúr a Toyota emblémás légzsákos kormánykerék és igazából az egész műszerfal CD-lejátszós fejegységgel és légkondival, az ajtókon az elektromos ablakok kapcsológombjai és az ülések is fejtámlásak, modern szabásúak. 

Akkor hogy is van ez?

Nos, az ősrégi szovjet prezentációs és pártfunkcionáriusok egykori autójába úgy kerülhetett Toyota belső és japán technika, - mert egyébként a teljes motor-váló hajtáslánc, futóművek és az alváz is az - hogy egy orosz cég azzal foglalkozik, hogy általuk egyedileg épített és restaurált Zisz-110-es autókba modern kori Toyota, illetve Cadillac alkatrészeket és kényelmi berendezéseket épít be, luxus igényeket kielégítően. Az ily módon teljesen felújított és átalakított autók megfelelnek a modern kor által támasztott biztonsági kívánalmaknak és nem mellesleg tele vannak pakolva a legújabb technikai és luxusmegoldásokkal.


2024. június 4., kedd

Gibbs Aquada



Alan Gibbs 1939-ben született Új-zélandon, sikeres üzletember, vállalkozó és műgyűjtő aki élt Londonban és Sydney-ben is. Szülőföldjére visszatérve, farmja nyugati határán amely Kaipara kikötő szélsőségesen árapályos természete és korlátozott lehetőségei gondolkodóba ejtették. És ha egy sikeres üzletember aki karrierje során volt bankár, üzletember, befektető, voltak gyárai és mindezek mellett egy elismert műkereskedő is, nos akkor abban biztosak lehetünk hogy egy ilyen ember fejéből nem egy hétköznapi megoldás fog születni az adott problémára.  

Gibbs az 1990-es évek elején kezdett kísérletezni kétéltű járművekkel és 1997-ben kezdte el a koncepció kidolgozását Detroitban. Gibbs 1999-ben áthelyezte a projektet az Egyesült Királyságba, ötletében partnere volt Neil Jenkins és a következő négy év során odáig fejlesztették a koncepciót, hogy az Aquadát azaz a világ első legális, nagy sebességű kétéltű autóját 2003 szeptemberében bemutatták a nagyközönségnek. 2004 júniusában egy másik nagy név kapcsolódott a sztorihoz,  Richard Branson (Virgin Group) egy Aquadát vezetett, hogy megdöntse a rekordot a kétéltűvel átkelés a La Manche csatornán kategóriában és ezzel bekerüljön a Guinness Rekordok könyvébe. A kísérlet sikerült ésahogy mondani szokták, nem kicsit hanem nagyon! Branson nem kevesebb mint 4 óra 20 perccel csökkentette a korábbi 6 órás  sziklaszilárdnak hitt rekordot, amely még az 1960-as évek vége óta állt fönt.  

 

A cég 2007-ben az üzletág új részlegét hozták létre Detroitban és 2004 óta csak a kutatás-fejlesztési program zajlik Aucklandben. Született még két új nagy sebességű kétéltű is a későbbiekben, a Humdinga és a Phibian 2012-ben jelent meg, a Quadski pedig 2013 elején.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amphibian: jelentése kétéltűek

A kétéltűek a gerincesek egy osztálya, a Kárpát-medencében békák, varangyok, gőték és szalamandrák tartoznak ide. A legkezdetlegesebb szárazföldi gerinces állatok, utódai a kb. 370 millió évvel ezelőtt a szárazföldre vetődött, igen hasonló élőlényeknek. Ma élő minden harmadik fajukat a kihalás fenyegeti  

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cikkben szereplő Gibbs Aquada egy nagy sebességű kétéltű jármű, amelyet a már említett Gibbs Sports Amphibians cég fejlesztett ki. Szárazföldön 160 kilométer/órás (99 mph) feletti sebességre, vízen pedig 50 kilométer/órás (31 mérföld/óra; 27 csomó) feletti sebességre képes(!!!) amelyhez a megfelelő erőt egy 2,5 literes Rover V6-os motor biztosítja.


Tervezésekor  ahelyett, hogy csak kerekeket tettek volna egy hajótest kialakítású kasztnihoz, vagy csak egy lassú, nehézkes (katonai célú) úszó autót hoznának létre mint a legtöbb kétéltű esetében, az Aquadát az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy mindkét területen - szárazföldön és vízen is -  nagyon jól teljesítsen. A Gibbs Aquada egy korlátozott szériás koncepcióautó volt, amelyet 2003-ban és 2004-ben gyártottak, műszaki innovációja több mint 60 szabadalommal rendelkezett.