Keresés ebben a blogban

2024. április 25., csütörtök

Az Antarktisz traktorosa

 

„A meglehetősen alkalmatlan puha hóviszonyok és a magas tengerszint feletti magasság ellenére Fergusonjaink nagyszerűen teljesítettek, és rendkívüli megbízhatóságuk tette lehetővé utazásunkat a sarkon"   

(Hillary)

Az 1956-1958-as Commonwealth Trans Antarktic Expedíció vezetősége hét darab traktort rendelt a Massey Harris Ferguson Ltd.-től. Ezeket a traktorgyártó cég Coventryben  lévő gyárában mind le is gyártották  még 1956-ban. A korabeli dokumentációk szerint, a képen látható TEA513816 vázszámú példány 1956. június 18-án, hétfőn készült el és némileg módosították őket mielőtt az expedícióra küldték volna. Két traktort a Sir Vivian Fuchs által létrehozott Weddel-tengeri bázisra küldtek, ötöt pedig a Ross Sea Bizottságnak adtak át Sir Edmund Hillary használatára az Új-Zélandi Wellingtonba, ahol ellenőrizték őket, mielőtt a HMS Endeavour az antarktiszi Ross-szigetre vitte a szállítmányt ahol a Scott Base néven ismert tábor felépítésére használták ezeket. Az összes traktor szürke alapszínre festve hagyta el a gyárat, de a későbbiekben már az antarktiszi valós körülmények közt lefolytatott próbaüzemek során azt javasolták, hogy festessék le őket pirosra, hogy jobban láthatóak legyenek például a repülőgépekről is, ha sürgős segítségre van szükségük a hómezőn. 

Ez a képeken szereplő traktor egyike volt annak a három traktornak, amely 1957. október 14-én elindult a Déli-sark meghódítására. Eredetileg kutyaszánokkal terveztek, de az út első szakasza megmutatta a traktorok megbízhatóságát és hogy jó volt a döntés hogy a gépek mellett tették le a voksot. Január 2-án a sarktól 70 mérföldön belülre értek és csak igen kevés, alig 180 gallon üzemanyag maradt három traktorhoz. Hillary ennek ellenére úgy döntött, hogy megállás nélkül mennek tovább 20 órán keresztül folyamatosan és hat óránként ellenőrizték a helyzetüket. Január 3-án este 8 órakor Hillary észrevett egy piros jelzőzászlót, megálltak éjszakára majd január 4-én délben eljutottak az amerikai Déli-sark állomásig. 
(Sir Edmund Hillary)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése