Keresés ebben a blogban

2021. december 21., kedd

Vliegende Hollanders (Repülő hollandik)


 Egyszerre két dolog is szerepel majd ebben a posztban ami még idáig nem-igazán volt még itt, egy film bemutatója és néhány kulissza mögötti felvétel egy filmforgatásról.

A Flying Dutchmen egy 2020-as nyolcrészes holland televíziós sorozat, amelynek rendezője Joram Lürsen, az első rész 2020. október 18-án került adásba. A film az 1919-1939 közti időszakot dolgozza fel a  holland KLM alapítója, Albert Plesman és a legendás repülőgépgyáros, Anthony Fokker szemszögéből, kettőjük szimbolikus, de gyakran viharos  kapcsolatát, közel húsz év történésein keresztül. A holland repülés alapítói, az idealista Albert Plesman és az opportunista Anthony Fokker elválaszthatatlanul kötődnek egymáshoz. Miközben a világ alig lábalt ki az I. világháborúból  és már készül a következőre, ez a két ellentétes személyiség küzd azért, hogy Hollandiát a polgári repülés jelentős szereplőjévé tegyék a film által feldolgozott időszakban és olyan globális márkákat hozzanak létre, amelyek hosszú évtizedeken keresztül versenyképesek maradnak. 




 

A kritikusok kiemelték, meglehetősen tisztességes történeti szálon fut végig a sztori és tisztességes a szereplőgárdája is a filmnek, de az első amszterdami repülőgép kiállítás szervezésétől induló, a második világháború kezdetével záruló sztori számos részlete fiktív, vagy nincs kellőképp történeti kontextusba helyezve, helyenként erősen eltérnek a valóságban történtektől. A nézőket ez feltehetőleg nem zavarta, hiszen nem egy dokumentum sorozat elé ülnek le hanem egy valós sztorin alapuló életrajzi, de inkább szórakoztató kalandfilm sorozatra. Az epizódok azonban még így is számtalan nézőt ültettek a képernyő elé, - az első rész 1,6 milliót, a nyolcadik, befejező pedig 779 ezret.




A magyar szál:   

A nyolcrészes minisorozatot Magyarországon ez idáig még nem mutatták be pedig biztosan itthon is sok aviatika rajongót ültetne a képernyő elé. Arról a kevesek által ismert tényről nem is beszélve, hogy már az alig kétperces előzetesében, illetve a Youtube-on elérhető tovább trailerekben is ismerős helyszíneket fedezhet fel a szemfüles néző. Többször is felbukkan a kissé "átmaszkírozott" budaörsi repülőtér és épületei és bár csak egy füves leszállópályaként, de a Dunakeszi Reptér részletei is felfedezhetők a filmkockákon.





A film számos jelenetét 2019 nyarán forgatták hazánkban és a blogon szereplő autós / statisztás képek is itt készültek Dunakeszin. Az autók zöme korabeli, húszas évek típusaiból, köztük számos Ford Modellből állt össze, de volt közte egyéb más, ritka típus is és mindenképp említésre méltó a statiszta állomány is akik a hőségriadós kánikulai forgatási napokon beöltözve, bundába és   nagykabátban töltöttek órákat vagy éppen áztak szét egy-egy esőjelenet kedvéjért.

Film megítélése: IMDb RATING  : 7,8 / 10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése