Keresés ebben a blogban

2021. december 15., szerda

 

Az Amerika Kupa a professzionális nemzetközi vitorlázás csúcsa, a legtapasztaltabb kapitányok, legjobb legénységek és a legprofibb hajók gyűlnek itt össze. 



Az általános tévhit ellenére az esemény nem az amerikai nemzet nevét viseli, hanem egy egykor forradalmian új vitorlás, az ’America’ nevét ami 1851-ben részt vett Nagy-Britanniában egy vitorlásversenyen. Nagy-Britannia birodalmát és a világban betöltött státuszát nagyrészt a Royal Navy ereje és a nemzet kiváló hajózási tradíciói segítségével alakította ki.

Sikerei megünneplésére és a további újítások elősegítésére Nagy-Britannia 1851-ben számos országot meghívott, hogy legjobb termékeiket kiállítsák az első, Londonban megtartott világkiállításon, melynek a Great Exposition nevet adták. Az akkoriban megalakult New York Yacht Club kapitánya, John Cox Stevens a felhívásra azzal válaszolt, hogy épített egy 100-láb hosszú szkúnert, amelynek az ’America’ nevet adta és áthajózott Angliába, hogy rajta mutassák be Angliának a legkiválóbb New York-i hajóépítési technikákat, valamint, hogy esetleg kiálljon Anglia legjobb vitorlásai ellen.1851. augusztus 22-én az ’America’ könnyedén legyőzött tizennégy brit vitorlást és megnyerte a kihirdetett versenyt.
Az újkori Amerika kupát 1983 óta rendezik meg ismét egy teljesen profi alapokon működő rendszer, teljes munkaidős, jól fizetett állást jelent ma is a tehetséges és szerencsés matrózok, csapattagok számára.
 Az Amerika Kupa a világ legrégebbi sport trófeája !

 Emirates Team New Zealand 
(Alapítva: 1993)

Az Emirates Team New Zealand (ETNZ), idáig kétszer nyerte meg az Amerika Kupát.
 Történetük 1987-ig nyúlik vissza. de a kilencvenes évek derekán már egy olyan potenciális csapattá növi ki magát akikkel már számolni kell ezen és még számos más kupán is, megnyerik a Louis Vuitton sorozatot, sikereket érnek el AC World Series számos helyszínén is. Ennek ellenére az ezredfordulóra a csapat szétesik, a sikerek elmaradnak. 2001-re Grant Dalton ad új lendületet a csapatnak, na meg persze az új szponzorok pénzt a fejlesztésekre. A siker nem marad el 2007-ben megnyerik az Amerika kupát és a Louis Vuitton Cup -ot is, és a csapat sikere azóta is töretlen.

a képeken még a 2021 előtti hajó szerepel, '21-ben egy teljesen új formájú és generációt képviselő hajótesttel vág neki a csapat a versenyeknek
..........................................................................................................................

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése