Keresés ebben a blogban

2012. március 8., csütörtök

Volkswagen : a bogár sztori

Sokan és sokféle formában megpróbálták feldolgozni ezt a szövevényes és szerteágazó témát, most a magam módján megpróbálom én is. Nem egy lexikális és/vagy évszám-bibliára kell számítani, csak egy elmélkedés arról az autóról és családjáról amiből több mint 21 millió példány készült és aminek a népszerűsége máig is töretlen ! 


A "bogár". Tipikusan az a forma és persze autó,amit még a gyerekek is 100 méterről, kapásból felismernek. 
Oh, ez egy bogár, legyintenek....de csak a hozzáértők tudják hogy ez a forma igen sokszor, igen sokat változott, nincs két egyforma darab és még meg sem említettük a különböző altípusokat, változatokat valamint a "háztáji" és kis karosszériás cégek variációit, átalakításokat.

1. A kezdetek 
Az egész történet még a náci Németországba nyúlik vissza,amikor is két nagyon különböző ember szándékai véletlenül egybeestek.Ferdinand Porsche már 1931-től foglalkozott egy olcsó (és olcsón előállítható) népautó tervén. Az igazsághoz hozzátartozik többen, több német cég  is próbálkozott ezzel de mint ma már tudjuk az öreg Porsche lett a befutó.
az NSU is próbálkozott a népautóval
NSU prototípus 1934-ből (!!!)
Porsche prototípusa 1936-ból
itt már az arányok is kezdenek emlékeztetni az ismert formára


A másik ember, nem más, mint Adolf Hitler volt. Ő egy "echte" német autógyárat és autót szándékozott létrehozni / hozatni a tömegek gyors helyváltoztatása érdekében. Így született meg a bogár KDF néven,  jelentése : KRAFT DURCH FREUDE - "erő az öröm által".........szép név egy tömegautónak (...) 
Hosszas és nehézkes próbálkozások és prototípusok sora után a végleges változat 1939-ben jelent meg.

KDF Wagen, még a Német-birodalmi rendszámmal

  És hogy menyire komolyan gondolta ezt a német (náci)birodalom vezetése ? Nagyon. 
Egy hatalmas gyárat hoztak létre. A gyárkomplexum leegyszerűsítve így működött : az elején beöntötték a vasércet a másik végén meg kigurult a kész autó.....a vasércet folyami úton,hajóval szállították (Mittelland folyón) és ugyanígy vitték el a készterméket, az autót is. A gigantikus gyárat az akkori legmodernebb gépsorokkal szerelték fel, munkaerőből is a legjobbakat választották és a gyár köré egy teljes várost húztak fel a már említett kikötővel, lakótelepekkel, kulturális központokkal, üdülőkkel, stb, stb és  mindezt elnevezték Wolfsburg-nak a közeli birtok váráról........ne feledjük, 1939-et írunk ! 
A birodalmi néptömeg pedig várta az áhított autót. Részletfizetésre lehetett megvásárolni, de nem akárhogy, erre a célra kiadott takarékbélyegeket vásároltak, havonta minimum 5 márka értékben és miután összejött a 900 márka beragasztva a részletvásárlási takarékkönyvben, ami nem kamatozott és ha kimaradt egy havi részlet az egész könyvecske értéke elveszett. Ez a takarékkönyves megoldás egyben a beinduló gyártás igen jelentős és hatékony anyagi támogatása is volt egyben.
 (Akik esetleg a nyolcvanas évek első felében már jártak általános iskolában most vakarózhatnak, -honnan is ismerős ez a dolog ? Takarékbélyeg, megvan ? Kis színes bélyegek mint pl.: fekete párducos, tigrises, Makk-Marci, kék Metró, búzavirág, stb, stb beragasztva a Takarék könyvbe :  1, 5, 10 és 20 forintos értékben amit a tanév végén belehetett váltani. Na ugye hogy nincs új a nap alatt) 
De térjünk vissza a bogárhoz !
A sors fintora I.: jött a II. világháború 1939 szeptemberében Hitler lerohanta Lengyelországot és a gyárat átállították hadi termelésre. A krónikások szerint egyetlen takarékkönyv tulajdonosa sem tudta átvenni az autóját,pedig közel 300 millió birodalmi márkát "dobtak" össze és az elkészült pár száz autót csak a náci birodalom befolyásosabb emberei birtokolhatták. A cég átállt a haditermelésre, felhasználva a bogár műszaki alapjait. Így született meg a (már legendássá váló) két bogár alapú katonai jármű a terepjáró Kübelwagen és a kétéltű Swimmwagen. Ezek késői leszármazottja a Typ181-es, katonai-erdészeti célokra létrejött terepjáró a hatvanas-hetvenes évek fordulójáról.

Kübelwagen - Vw Typ82
Swimmwagen - Vw Typ166
A sors fintora II. : 1945 végén angol fennhatóság alá került a gyár......mivel az egész egy nagy romkupac volt, az angolok nemigazán tudtak mit kezdeni vele,többször is felajánlották a Volkswagen Műveket (akkor már így hívták és nem KDF-nek) a szövetséges nemzeteknek háborús jóvátételezés kártérítés fejében, de komolyan egy ország sem tartott rá igazán igényt. A zűrzavaros éveket követően 1948-ban az angolok a német Heinrich Nordhoff nevezték ki a gyár élére és a cég kikerült az angol fennhatóság alól. Nordhoff volt az aki 20 év alatt felvirágoztatta a céget és nem népautót hanem világautót csinált a bogárból a hatvanas évek végére ! (na ekkor foghatták a fejüket az angolok rendesen hogy kiadták az aranytojást tojó tyúkot a kezükből....visszaadták a utált németeknek. Mit lehet erre mindani, pech! ) 
Mindennek az alapja : bogár padlóváz, motor-váltó,  futóművek
 2. Típusok, változatok (Typ1)
 A hosszú (gyártmány) történetet a legegyszerűbben úgy tudjuk áttekinteni,ha részekre osztjuk a típusokat, az első, maga a bogár. Megszületett mint KDF wagen,-ezt a háborúig gyártották nagyon kis darabszámban,majd 1945-öt követően már Volkswagen néven kisebb módosításokkal,folyamatos fejlesztésekkel 1951-ig gyártották.Ez a "perecablakos" a  következő az evolúcióban az '51-től '57-ig gyártott "oválablakos",-ezek a becenevek a hátsó ablak alakjára utalnak, de eközben rengeteg látható vagy alig látható apróság is fejlődik, változik az autón.
hátsóablak evolúciók : a "perec"
"ovál" (halkan mondom, évjárat idegen hátsólámpával)
...és egy "kisablakos"
  
Mindeközben folyamatosan változik az autó,erősebb motor,más karbi, légszűrő, kárpitok,stb s ez a folyamat (apró állandó változtatások ) az egész  bogárra jellemzők, végig, gyakorlatilag 50 éven keresztül. Mindig csak apró-minimális változások sokszor csak a lemezek alatt,de mégsincs 2 egyforma gyártási év.Az oválablakost '58 - tól már nagy hátsóablakos modell váltja le. Jelentős az export is és a gyártási darabszám  az egeket verdesi, a gyártási és persze a vásárlási lendület  is így marad a hatvanas évek végéig.....ha ezt sejthették volna az angolok '45-ben (...)

csodaszép korai évjáratú kabrió

egy Ovál, odavaló lámpákkal :)

Időközben a kínálati palettára emelik és elkezdik gyártani a kabrió változatot is, de nem leterhelve a gyártósorokat Volksburgban, hanem  kiadják bérmunkába az osnabrücki Wilhelm Karmann GMBH cégnek. Ez a kapcsolat egészen a hetvenes évekig megmarad és kiegészül a kupé és kabrió Volkswagen Karmann Ghia sportkocsik gyártásával is. 

1968-ban megjelenik az 1300 - as model, gyakorlatilag csak most nyúltak hozzá jelentősebben a kocsi formájához. A '70-es éveket a modernizálás jelenti ( haladni kell/kellene az idővel,divattal ), megjelennek a McPherson első futóműves autók az 1302 és 1303 - as (természetesen a cabrió változat is).  
1974-ben az utolsó bogár elhagyja a volksburgi gyárat.
Vw 1303 - McPherson első futóművel
2003 - "Última Edición" az utolsó bogár a mexikói gyártósorról

 3. Buszok,  transzporterek (Typ2)
( T1, T2, T3)
A legenda szerint egy értekezlet unalmas órájában született meg,egy papírfirka Ben Pon Volkswagen importőr tollából : bogár alváz-motor-futómű + egy dobozforma kasztni......és hogy a sikerhez szerencse is kell, meglátták a firkát a cég emberei és fantáziát láttak benne ! 
T2B Westfalia lakóautó
Megvalósult az ötlet és milliókat gyártottak ezekből, és még ma is léteznek a Volkswagen Transporterek mint típuscsalád. Bogár-sztori szempontjából csak az első három (T1, T2 és léghűtéses T3 típuscsalád) a lényeges mert ezekben fedezhető fel bogár alkatrész, főelem.

korai T1 dobozos és a legendás T1 Samba busz
mindenre használták, ez pl. egy mentőautó
a második generáció, T2 Transporter
Vw Typ147 - a német posta részére

 4. Egyebek házon belül és kívül
Legelsőnek a felejthetetlen Karmann Ghia sportkupékat említeném. Mint már olvasható volt, az osnabrücki Karmann cég jó kapcsolatot ápolt a Volkswagennel és bérmunkában dolgozott a nagyvállalatnak. Ennek a közös munkának legemlékezetesebb emléke a kabrió bogarakat leszámítva, tagadhatatlanul a Typ14 -es Karmann Ghia sportkupé. Népszerűségére jellemző, 1955-től kezdődően közel 20 évig gyártották csak minimális változatban kupé és kabrió kivitelben.
 '61-ben jött a második széria, a Typ34-es Karmann Ghia ami arra volt hivatott hogy leváltsa a tizennégyes, de elődjével ellentétben nem lett piaci siker, 8 év után gyorsan elfelejtették és maradt még közel 10 évig az előd gyártásban. Így a Typ34-es igen ritka és keresett modellé vált az idők napjainkra, rácáfolva  a korabeli kudarcra.
Volkswagen Karmann Ghia Typ14
Előtérben egy '72-es Typ14 és egy Typ34 prototípusa
 Ide, az "egyéb" kategóriába sorolnám a Typ3 as (TL) és 411, 411E, 412 sorozat különböző limuzin,kombi és kupészerű formáit is. A gyár a hatvanas évek derekán már érezte hogy nem lehet csak egy lábon megállni, a bogár sikere nem tart a végtelenségig ezért valamit lépni kell. 
Volkswagen Typ3

Kombi kivitelben, a már frissített orral

Vw 411LE
 Az irány nem volt rossz, azaz nagyobb családi autók, kombi, lépcsős hátú és limuzin formában csak a ragaszkodás a léghűtéses boxerhez és a valljuk meg nem túl sikeres forma és kinézet nem vezetett hosszútávú sikerekhez.

De ismét csak a szépre emlékezve, a különböző kisszériás sportkocsik és  kabriók sem maradhatnak ki a felsorolásból. Mert bizony voltak köztük igazi gyöngyszemek amik ma aranyrög (ár)kategóriában cserél gazdát és a fehér holló tucatárú hozzá képest, ilyen pl. a  Hebmüller, Rometsch, Dannenhauser-Strauss egy-egy változata. 
Rometsch kupé, ára akár egy Ferrarival vetekszik
De ne feledkezzünk meg a Brazil vagy mexikói léghűtésesekről sem, ők is ebbe a (rovar)családba tartoznak és ha az áruk még nem is olyan magas mint a fent említett három "ékszernek", ritkaságuk okán (főleg itt, a mi kontinensünkön) igenis beillenek ebbe különleges csapatba.
Puma

és Vw SP2 Braziliából
És végére, záráskén még egy márkát kell feltétlen megemlítenünk ami a bogárnak köszönheti a megszületését. Ez nem más mint a Porsche ! És hogy a történet kerek legyen,1994-ben a detroiti autószalonon megjelent egy koncepció-kiállítási darab az amerikai közönség ízlését és vásárlói hajlandóságát felmérendő Concept-1 néven, amolyan retro-autó.....azt hogy milyen siker volt már tudhatjuk,csak elég az utcán figyelmesen járni-kelni és biztosan összefutunk egy Golf-technikájú Volkswagen New Beetle-vel,akár kabrió kivitelben is és azzal sem árulunk el nagy titkot hogy idén már hazánkban is kapható a második generáció új Új-Bogár....de ez már egy másik sztori. 

(Képek hiteles forrásból :-)  
A képek a volksburgi  autostadt -ban  és a Volkswagen házimúzeumában   készültek)

A végére egy kis csemege a Volkswagen múzeumból : kis darabszámban készült négyajtós (!!!) bogár, taxi célokra az ötvenes évekből !

(képek : Kin Viktor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése