Keresés ebben a blogban

2024. július 17., szerda

X1/9 Berci

 

Fiat X1/9

 Személyes érintettség okán is, szívesen emlékezünk meg a blogon a Fiat egykori sikeres típusáról melynek számos beceneve volt. Itthon Bercinek hívták - Bertone formatervezésének okán - nyugateuróapában zsebFerrarinak  vagy szegény ember Ferrarijaként is emlegették, de mindenhol népszerű kisautó volt. A kritikusok gyakran emlegették az autó megjelenéséhez és amit ez a megjelenés sugároz, nos az ehhez képest, szerénynek mondható menetteljesítményt és a középmotoros elrendezés hátrányának betudható motorhűtési problémákat. Ezek viszont gyakran süket fülekre találtak a tulajdonosok körében, akik viszont egyenesen rajongtak kisautójukért. Nem tagadom, én is imádtam!

A Fiat X1/9 egy olasz, kétüléses, középmotoros sportautó volt amelyet a Bertone stúdió tervezett, és a Fiat gyártott 1972 és 1982 között, majd a Gruppo Bertone részleg vette át a gyártást 1982 és 1989 között.


Az X1/9-et az 1969-es Autobianchi A112 Runabout koncepció alapján és annak stílusjegyeit átvéve fejlesztették ki, összetéveszthetetlen stílusát a Bertone stúdió jellegzetes vonalai adták.  Annak ellenére, hogy a Runabout az Autobianchi A112- ről kapta a nevét, a vadonatúj Fiat 128 SOHC motor egyik változata hajtotta. A Runabout jellegzetes ék alakú volt, és számos stílusjegyet vett át a kortárs motorcsónak dizájnból.  


Az eredetileg az 1972. novemberi Torinói Autószalonon debütált X1/9 és a típust a Fiat 850 Spider utódjának szánták (szintén Bertone dizájn) nem pedig a nagyobb és drágább 124 Sport Spider leváltása volt a vele a cél, amelynek gyártása egyébként az X1/9 élettartamának nagy részében is folytatódott.  Az autó monocoque karosszériáját a torinói grugliascoi Bertone gyárban  gyártották, majd a Fiat Lingotto gyárába szállították át végső összeszerelésre. Középre, keresztbe beépített - az utastér mögé, a hátsó csomagtér elé beépített - négyhengeres, 1290 köbcentiméteres motorja a Fiat 128-ból, konkrétan a 128 Coupé 1300-ból származik és a hátsó kerekeket hajtotta. Az első szériás 1,3 literes, 4 sebességes X1/9 változatokat a későbbiekben 1,5 literes és 5 sebességes váltóval szerelt frissített modellek követték, melyek külső ismertető jelei a nagyobb méretű és szögletes lökhárítóival valamint a sekélyebb motortérfedélekről lehet megkülönböztetni (ezek láthatók képeinken is). 1982-ben, röviddel az 1500-as modell bemutatása után, a teljes gyártást a Bertone vállalta magára, és a modelleket később "Bertone" X1/9-nek nevezték el. A Bertone modellek átdolgozott lábtereit újratervezték, hogy növeljék a lábteret és az üléskényelmet hogy a  magasabb személyek számára is kényelmes lehessen.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése