Keresés ebben a blogban

2022. szeptember 4., vasárnap

Százzal, több mint 120 éve


 Manapság egy hétköznapi gépkocsival is a 100 km/h -s sebességet eléri annyira természetes dolog a ma autóvezetőjének, hogy igazából fel sem tűnik. De nem volt ez így nyolcvan vagy akár száz éve, főleg nem 1899-ben. Pedig abban az évben már elérték az akkoriban bűvös álomhatárnak tűnő sebességet, méghozzá egy elektromos autóval (!!!)

 

Gondoljunk csak bele, 1899-et írunk amikor jellemzően még csak lovak és lovaskocsik voltak az utakon egy Camille Jenatzy nevezetű belga mérnők egy olyan automobillal állította fel ezt a rekordot aminek a neve La Jamais Contente, azaz Örökké elégedetlen volt. Egyébként, a szerkezetnek nem sok köze volt kora átlagos automobiljaihoz sem. Együléses, külsőre rakéta formájú, egy speciális rekordjármű volt melynek a karosszériája gyenge fémlemezekből készült és a vezető deréktól felfelé kilógott a járműből. Az eleje és vége ugyanolyan csúcsban végződött,  vezető középen ült és egy kormányrúd segítségével irányította az autót. Az összes kerék primitív, a hintókéra emlékeztető laprugó kötegeken ült. 

Ami viszont a mai szemnek érdekes lehet, nem benzinmotor, hanem két darab 25 kW teljesítményű szekunder tekercses elektromotor hajtotta (összesen 50 kW, azaz 68 LE), és a Fullmen  akkumulátorok 25 kWh-s összkapacitása is szinte csak annyira volt elég, hogy teljesítse a rekord eléréséhez szükséges távot. További fontos újítás volt még rajta megtalálható, hogy 25.6 collos-os fújt (Michelin) gumiabroncsokon gördült nem pedig az akkoriban szokásos tömörgumis szekérkerekeken.

A rekordjárműnek 1899. április 29-én sikerült átlépnie a 100 km/h sebességet a franciaországi Acheres-ben.


 .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése