Keresés ebben a blogban

2022. május 22., vasárnap

Gumiabroncsot keresel? Most vedd meg !!!

 

Ha valaki mostanában betért valami háztartási gépet, fém kerti bútort, stb vásárolni egy szakboltba vagy egy barkácsáruházba, korábban soha nem hallott információkat és tanácsokat kaphatott. Például olyat, hogy ne válogass, vedd meg amit látsz és hogy a bojler, mosógép de  még egy olyan egyszerű kerti bútor is mint a hintaágy ára hintagumiabroncsok ára akár napi szinten is változhat. A korábban már tapasztalt építőanyagok esetében is tapasztaltak már nem csak ott hanem egyéb területekre is begyűrűztek.

Ha valaki mostanában betér egy gumiszerelő műhelybe, korábban soha nem hallott információkat és tanácsokat kaphat. Például olyat, hogy már a gumiabroncsok ára is akár napi szinten változhat, esetleg nincs is csak rendelésre, az meg esetleg több hónap is lehet (...) 


Az új gumiabroncsok többségének az ára tavaly óta jelentősen növekedett, nagyságrendileg 25-30 százalékot. Az árnövekedés hátterében több tényező áll. A forint romlás, a szinte mindenre kiterjedő infláció a globálisan növekvő üzemanyag árak megjelenése a szállítási költségekben, valamint az energiaárak növekedése is az előállításkor. A kész gumiabroncsok szállítási költségeit (pl Kína, Thaiföld, stb) a konténerdíjak emelkedése, az európai gyártású gumiknál pedig az alapanyagok (ide)szállítása emelte meg. 

 

Aztán még mindig ott a koronavírus járvány újra és újra feléledése és az orosz–ukrán háború kitörése. A háború hatása még hogy az EU-s szankciók miatt Európa elvesztette egy jelentős késztermék és alapanyag (szintetikus gumi alapanyag, ipari korom) beszállítóját is. Amit még senki nem tud megmondani, hogy milyen mértékben emelkednek majd az árak. És ez csak a termelői ár, amit még tovább növelhetnek a szállítás esetlegesen emelkedő díjai és a forint árfolyamának estleges további romlása, stb, stb. És akkor még nem is szóltunk a hazai viszonyokra jellemző emelkedő bérleti költségekről, a minimálbér emelkedéséről és ha esetleg majd az energiát sem "rezsicsökkentett" áron kapja majd a gazdaság, hanem világpiaci áron.

Szóval, ha kell mostanában akkor menjél és vegyél mielőbb gumit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése