Keresés ebben a blogban

2021. november 2., kedd

Vonatozás hegyen völgyön át (Taieri Gorge Railway)



Egy világhírű vonatút a látványos Central Otago hátországba és fel a Dunedintől északra fekvő Otago-partra. Dunedin város meglátogatása nem teljes a Taieri Gorge Railway-en való utazás nélkül – ez Új-Zéland egyik nagyszerű nosztalgiavonat útja. 

 Duniden (NZ) egy csendes és rendezett kisváros az egész  irtó helyes, barátságos és nemcsak az emberek, hanem a házak és a környezet is. A központban (Octogon) sétálóutcák, kávézók és éttermek sora, apró kis üzletekkel, régimódi hotelekkel fűszerezve. Csak néhány  magas ház van a belvárosban, de kentebb szinte egy sem, max. 1-2 szintes házak. A városnak 120 ezer lakosa van, ebből kb 18-20.000 diák, azaz kb minden 6. ember fiatal, ez rá is nyomja a bélyeget a hely szellemére persze csakis jó értelemben. A központtól nem messze található Dunedin leghíresebb épületét, a vasútállomást és ezzel meg is érkeztünk az írás lényegéhez, kiinduló pontjához.

Dunedin, vasútállomás 




 
Erről a meseszép helyről indul a város turista és  technikatörténeti nevezetességi is egyben, a Taieri Gorge Railway. A vasútvonalat még 1879-ben építette az állami vasút, kezdetben a környék infrastruktúrájának kiépítésében volt nagy szerepe majd a lakosság utaztatása, termények, mezőgazdasági termékek szállítása vette át szerepet. 
 
A vonal 1990-ig működött ekkor már a főutak az autós/kamionos közlekedés háttérbe szorította a vasutat, kihasználatlanná vált és bezárták jelentős részét. Egy vállalkozás azonban látott fantáziát a dologban megvásárolta a kihasználatlan vonal és szerelvények egy részét (60 km) és nosztalgia járatot indított a vonalon amely nagy népszerűségnek örvend napjainkban is.

váróterem és annak díszburkolata

 Technikai adatok : 
Nyomtáv - 1067 mm-es
A pálya építése - Túlnyomóan 35 kg / m [70 lb / yd] lapos fenekű vasúti talpfa fából készült (kapcsolat) a 40 mm-es ballaszt. Csavarkötések (nem hegesztett vasúti).
Maximális tengerszint feletti magasság - 254 m [833 ft]
Maximális sebesség - 50 km / h [30 mph]
Alagutak - 10 összesen.Leghosszabb -  Salisbury, 437 m [1435 ft] hosszú.
Legrövidebb - Machine Creek, 55 m [180 ft] hosszú.
Hidak - 35 db, vannak amik csak néhány méter hosszúak de a legnagyobb a Wingatui Viadukt. Ez 197,5 méter magasan ível át egy patakon.

a mozdony

...és a kocsik

 És hogy mitől különleges ez a vonal és miért imádják a turisták és bizony a helyiek is? Beszéljenek a képek, íme : 


.
pihenő félúton







 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése