Keresés ebben a blogban

2013. október 2., szerda

Légierő Múzeum - Belgrád

Különös hangulata van ennek a helynek, gyűjteménynek.
A bejárat fölött még nagybetűvel áll a felírat, -Jugoszláv Légiéerő Múzem miközben tudjuk, Szerbiában vagyunk. Egy olyan országban ami igencsak közel van hozzánk, mégsem vagyunk arrafelé gyakori vendégek és  története / történelme,  főleg a nem túl távoli történelme sajnos kicsit más megvilágításba mutat egy ilyen jellegű kiállítást mint mondjuk pár száz kilométerrel távolabb egy kicsivel nyugalmasabb (szerencsésebb?) helyen. Viszont ha nem akarunk túlságosan a dolgok mögé látni csak a technika, haditechnika része érdekel a dolognak akkor ez egy igazi aranybánya az erre fogékonyaknak. Van itt minden mi szem-szájnak ingere ebben a témában !


.
 Már eleve a nemzetközi reptér szomszédságában álló épület is egy külön érdekesség ami a múzeum főépülete. A kör alakú galériás üvegépületben  a jugoszláv repülőipart mutatják be, a galérián  makettek és tablókon látható a II. vh. előtti helyi,  sokszínű repülőgép-gyártást. A földszinten már az újabb időket  eredeti nagyságú, restaurált gépek képviselik,de a plafonról is lóg néhány korabeli repülőgép.


.


.

.
 
És hogy mire gondoltam a bevezetőben akkor amikor a technikai, hadtörténeti-emlékek aranybányáját emlegettem ?
Nos, mondjon valaki nekem itt, elérhető közelségben olyan múzeumot ahol a kiállítási tárgyak közt szerepel lelőtt F–117A Nighthawk lopakodó darabjai (kabinteteje, katapultülése, infravörös szenzora), lelőtt F–16 Falcon vadászgép szétroncsolt farokrésze valamint még néhány felderítő robotrepülőgép vagy azok roncsai  is.....hát igen, 1999-ben itt még dúltak a NATO támadások.

Kint az épület körül is  akad bőven látnivaló, a Jugoszláv hadsereg által használt katonai gépek sokasága és egy polgári repülésben használt Caravell is.


.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése