Keresés ebben a blogban

2020. augusztus 12., szerda

Triumph 900 Scrambler

 


JELLEMZŐEN A "MOTOR FORMÁJÚ" MOTOROKAT KEDVELEM, EZÉRT IS RÉGI KEDVENCEM AZ ANGOLOK KILENCSZÁZASA

Jhon Mockett utolsó munkája volt ez a Triumph Motocycles-nél és az első olyan Angol motor, bő harminc évet követően ami feltudtam venni az öldöklő piaci harcot más, - elsősorban Japán motorkerékpár márkákkal. Ma már nehéz elképzelni, de az Angol motorkerékpár gyártás hosszú évtizedeken át  a csúcsot képviselte számtalan ma már nem létező márkával és típussal....aztán a hetvenes évekre tönkreverték őket a japcsik és a britek sorra húzták le a rolót üzemeikben. 2006-ban tértek vissza egy épkézláb (értsd piacképes, jól eladható) típussal, ezzel. Igazi klasszikus forma, de nincs túljátszva rajta a retró divathullám,  fő jellemzői - a magasra húzott kettős "crossover" kipufogók, küllős kerekek bütykös gumikkal, a tank két oldalán trónoló remekműnek is beillő embléma és természetesen a motor egész jelleméből sugárzó korabeli scramler-es megjelenés. Egész sor Triumph Gyári kiegészítő tartozékok rendelhetők hozzá, védőlemez, hogy megvédje a motorblokkot, fényszóróra rács, rajtszám lapok oldalra, opcionális fordulatszámmérő a korai modellekhez (2010-től modellévtől már szabvánnyá váltak), kormány merevítőt, stb, stb.

.



.
A motor a 865 ccm, soros kéthengeres, két külön karburátorral a csúcsteljesítmény 54 LE (40 kW) 7000-es fordulaton. 2008-tól (2009 az USA-ban) Multipoint szekvenciális elektronikus üzemanyag-befecskendezést vezették be és ez szükségessé tett egy nagyobb üzemanyagtartályt is amely otthont adott az új üzemanyag szivattyúnak is. Ezeknél a modelleknél a befecskendezést álcázták hogy úgy nézzek ki mint egy karburátort, hogy fenntartsák a Scrambler retrós kinézetét :-)


.
Mi az a Scrambler és mi ez a  Scrambler-kultusz ???
A srcambler-ek a 60-as évekbeli offroad motorok leszármazottjai, melyeket még többek között Steve McQueen színész (és versenyző) személye is híressé tett, például A nagy szökés című filmben. A cikk főszereplőjénél maradva, a  motor az egykori ikonikus Triumph-ok újjáélesztéseként is értelmezhető, a múlt század negyvenes-hatvanas éveikből felhalmozott tudását és tapasztalatát áthozva a XXI. századba. Kevés kétkerekűről mondható el a mai motorkerékpár kínálatból  hogy igazi ikon, de a Scrambler méltó a kifejezésre, melyet jó műszaki alapja mellett autentikus stílusának és megjelenésének is köszönhet, egy időtlen klasszikus modern interpretációjáról beszélünk.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése