Keresés ebben a blogban

2020. május 1., péntek

Klasszikus ötvenesek, Japánból

Az ebben a posztban szereplő kismotorok fénykorukat még azokban az időkben élték amikor itthon még Simsonokat és Komar mopedet hajtottak a hazai srácok.
Ezek a japán kismotorok akár még ma is megállnák a helyüket akár még napi használatban is, ellenben a két felsorolt márkával.

Yamaha Poet

 Egyhengeres, ötvenes,  kétütemű és automata váltós -  ez a fél sor akár lehetne egy robogó , de akár egy Babetta szerű moped jellemzőinek leírása is. A Poet-nak pont ez az érdekessége, e két kategória előnyeit  próbálta egyesíteni magában. Felén, de még tőlünk kicsivel nyugatabbra is ritka mint a fehér holló, elsősorban a Japán és a Keleti piac számára készítették meglehetősen hosszan, - több mint 15 évig volt kínálatban, persze folyamatos apró módosításokkal, fejlesztésekkel. Thaiföldön a mai napig népszerűek és gyakori példánya az utca forgatagának. A képen látható motor 1982-es évjáratú.

Honda CB50

 Nos, nálunk ez az a klasszikus "Simson-kategória". Már ránézésre is motorkerékpár formájú motor, tank elől a lábak közt ahogy az kell (aki esetleg nem tudná - robogóknál pl. ez a nyereg alatt, hátul van) klasszikus kétszemélyes nyereg és normális motoros testtartás a motorosának. Kicsit finomodik itt már a dolog, - az ötven köbcentis blokk négyütemű és  elöl tárcsafék van biztos megállás érdekében. Mindez 1978-ból.

Yamaha Camp

 Visszatérve a Yamaha Poet-féle vonalra, végül nézzük ezt a Champ-et. Nagy titkot nem árulunk el vele, ezek testvérmodellek. A műszaki alap azonos a felépítés is hasonló, csak ha lehet itt még kicsit tovább is van egyszerűsítve a dolog. A préselt lemezvázat felváltotta a könnyebb és olcsóbban előállítható csőváz, a tank alatti bödön pedig az üzemanyag tank. A motor hátsó része semmi más, mint a csomagtartó kosárka, - talán nem véletlen és a felhasználási területre is céloztak a névadáskor - Champ - mező, tér, rét  ....kosárkába némi is uzsonna és egy kis üveg kóla, irány a délutáni piknik!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése