Keresés ebben a blogban

2018. október 21., vasárnap

Kassai Repülőgép Múzeum - autók, motorok

Lehet kicsit zavarosnak tűnik a cím, pedig nem az :-)



Szóval, a kassai (Kosice) Repülőgép Múzeum a első ilyen jellegű tárlat Szlovákiában, a repülés és repülési technika fejlődését, tárgyi emlékeit mutatja be a nagyközönségnek. 
52 repülőgép és helikopter hangárakban és kint a szabad ég alatt, valamint repülőgépmotorok, mérő- navigációs és egyéb műszerek találhatók meg az értékes gyűjteményében, ez utóbbiak zárt helyen a múzeum épületében. A legrégebbi kiállított tárgyak az 1915-1916-os évekből származnak. Van a  repülés kezdeteitől 1945-ig bemutató tárlat, van '45-től napjainkig valamint elnöki repülőgépek galériája tárlat és persze a számos kiállított repgép és helikopter.  A múzeumnak a Milan Rastislav Štefánik Katonai Repülősakadémia biztosította a hangárokat és működnek közre az állapotmegóvásban.  



2008 májusában nyitották meg a nyilvánosság előtt a  Múzeum területén a közúti közlekedési kiállítást is.

Láthatunk itt kerékpárokat, motorkerékpárokat, személy- és tehergépkocsikat. A kiállított járművek a Kassai Cassovia Retro Veterán Klub (Veterán klub Cassovia Retro Košice) tagjainak a tulajdonát képezik és a Szlovák Technikai Múzeum kiállítási tárgyai egészítenek ki, -főleg az egykori KGST és elsősorban a Csehszlovák autó és motorgyártás területéről. A járműveket elnézve, néhány verda nem egy OT-minősített színvonal, de a lelkesedés és a teljes tárlat színesebbé, változatosabbá tevésének szándéka az értékelendő itt. A képek is (most) csak az autókat és motorokat mutatják be, a többire még visszatérünk hamarosan.

Képek:
















(Foto: MEA)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése