Keresés ebben a blogban

2015. december 3., csütörtök

A lelet - Yamaha Jog CE50E (1983)

Igazából a mai  kisrobogók annyira a napi utcakép részét képezik, hogy bele sem gondolunk már ezekből is vannak olyan típusok amik koruk alapján már beléptek a veteránjármű kategóriába.

Yamaha Jog CE50E 


az amerikai változat katalógusképei
(forrás: www.motorscooterguide.net)
Egy belvárosi pince mélyéről került elő a cikkben látható példány.
Elsőre lehetne mondani szegény szerencsétlennek is, amely ilyen gyalázatos állapotban több mint 10 évnyi kényszerpihenőt töltött egy sötét, dohos pincében. De nézhetjük a dolog másik oldalát, és nevezhetjük akár szerencsésnek is ami öreg korára kapott egy kis jutalomszabadságot, így elkerülte azt amit sok társa nem,  olcsón megszerezhető kezdőmotorként széthajtsa valami zöldfülű kamasz, ecsettel esetleg jobb esetben spray-vel átfestve, mindenféle racing-matricával kidekorálva addig tiporja amíg csak megy a gépezet, aztán meg elhajítja mint egy koszos zsepit.
Szóval ez megúszta. Múltjáról sokat nem tudunk, feltehetőleg mint akkoriban sok ötvenes japán kismotor/robogó konténerben érkezett egyenesen Japánból, használtan. Nagy keletje volt ennek akkoriban, tucatnyi hazai vállalkozás foglalkozott konténeres használt motorok kereskedésével.

Jöjjön néhány előtte-utána kép kedvcsinálónak, apropó kedv. Nos a kezdeti lelkesedés nagy volt, de  a lemosást más egyéb még nem követte, -ez is csak amolyan lássuk mivel is állunk szemben - ismerkedés volt. Igazából nem is a kedve hanem sokkal inkább az szabadidő hiánya volt a ludas a dologban. Tehát a műszaki átvizsgálás és beröffentés még egy kicsit várat kicsit magára, remélhetőleg arra is jut egy kis idő hamarosan. Viszont az első benyomások kedvezőek és mint a képek is jól mutatják, egy kis forróvizes autósamponos mosás csodákra képes!
Vannak apró hiányok, sérülések a műanyagokon (zömében a korából adódó elöregedésnek köszönhetően) viszont egy szép és eredeti állapotú motorkát rejtett az évtizedes mocsok.

.
 a képet talán nem is igazán adják vissza, de baromi vastagon állta rajta a mocsok :-)

.
nos igen, ez lehet nehéz dió lesz...egy 30+ -os  japán kismotorhoz műszerfal plexit beszerezni :-(

.
sajnos az aprócska csomagtartó is hiányzik a nyereg mögül

.
még egy apró, de bosszantó hiány - a kis fekete műanyag csík a blokk fölött


összességében viszont bájos kis robogó ez, olyan kis rút kiskacsa :-)
...viszont bizalomgerjesztő és barkácsolásmentes évtizedekre és múltra utal a sok apró eredeti részlet :

.
.

.



1 megjegyzés: