Keresés ebben a blogban

2024. március 26., kedd

egy Nissan a keleti partról

 

Rozsda marja sorozatunk legfrissebb szereplője, egy jobb sorsra érdemes japán autó. Egy B13-as gyári kódú Nissan Sunny, azaz annak az amerikai változata egy Nissan Sentra.  

A Sentra a japán autógyártó cég által 1982 óta gyártott sorozat amely az egykor nagy tömegben gyártott és népszerű Nissan Sunny átcímkézett, enyhén módosított exportváltozata volt, több generáción is keresztül. Érdekessége hogy, amíg az alapokat adó Sunny-t sokféle karosszéria kialakítással is meg lehetett kapni (kompakt, ferdehátú, kombi, lépcsőshátú, kupé, stb) addig a rajta alapuló Sentra-nak kizárólag csak lépcsőshátú variációi voltak, négy és kétajtós kialakítással.Maga a Sentra típusnév egyébként jóval tovább bírta mint a Sunny, ugyanis 2019. novemberi Los Angeles-i Autószalonon mutatta be az észak-amerikai piacra szánt nyolcadik generációs Sentrát. Képeinken egy harmadik generációs (1990-1995) négyajtós modell látható, pontosabban annak már csak emléke. A képek elkészítése óta nemhogy az autó, de már az azt körülvevő telek és családi ház sincs meg, helyére egy új, többlakásos társasház épült.

És hogy milyen lehetett anno az autó? 

1,6 literes, 4 hengeres (GA16DE) 16 szelepes, 110 lóerős üzemanyag-befecskendezéses  motorral és automata váltóval volt felszerelve. Az alapmodell az E megjelölést kapta, de volt még XE, SE és GXE változat is. A csúcsváltozat elektromos ablakemelőkkel/zárakkal/tükrökkel vagy opcionális napfénytetővel és könnyűfém keréktárcsákkal is elérhető volt. Ma már ezeket a dolgokat kiemelni vagy hangsúlyozni kissé viccesen hat, de ne feledjük '92-ben pl. az utolsó Golf II széria alapfelszereltségében (C, CL) még kézzel kellett tekerni az ablakokat. Biztonság szempontjából, főleg hogy egy amerikai piacra belőtt modellről beszélünk, fontos még megemlíteni hogy a négyajtós modellek első motoros vállpánttal, míg a kétajtós modellekhez automata, első ajtóra szerelhető 3 pontos biztonsági övvel voltak szerelve. Az 1992-es modellévben az utasoldali sminktükör és a fekete karosszéria-oldali díszlécek alapfelszereltséggé váltak a Sentra 2 ajtós modelleken. A Value Option Package csomagot (légkondicionálás, tempomat és sztereó rendszer) kiterjesztették az SE (közepes árfekvésű) modellekre is. Az 1993-as modellévre a B13 kissé megújult, új kialakítású első és hátsó homlokfalat, lámpákat, hűtőmaszkot és lökhárítókat kapott és a vezetőoldali légzsák is alapfelszereltséggé vált, 1994-től pedig a tempomat-ot kapta meg alapfelszereltségben is.

Cikkünkben a középső képnek van egy kis érdekessége!

 Méghozzá a  bal hátsó lámpa alatt olvasható, eredeti kereskedői matrica.  Gates GMC/Nissan kereskedés, Amerika, Connecticut állam, nyugati partvidék (!!!) Az még megérne egy külön mesét, mikor és hogyan kerülhetett ide ez az autó onnan és mi lehetett vajon a története? 


 .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése