Keresés ebben a blogban

2022. július 18., hétfő

Mille Miglia 2022 (3. rész)


Római beszámoló: 

A verseny!

A Mille Miglia ( olasz kiejtése:  [ˈmille ˈmiʎʎa] , Ezer mérföld ) egy nyílt pályás, átlagtartó verseny, amelyet 1927-ben alapítottak a fiatal Francesco Mazzotti és Aymo Maggi grófok, és amelyet 1927 és 1957 között huszonnégy alkalommal rendeztek meg Olaszországban. 



A Mille Miglia régen

A verseny egy közúton zajló autós gyorsasági viadal volt, melyet 1927 és 1957 között 24 alkalommal rendeztek meg. A versenyzőknek egy hozzávetőlegesen ezer mérföldes (kb. 1600 km) utat kellett megtenniük Bresciából indulva le egészen Rómáig és vissza, gyakorlatilag egy nagy kört megtéve. Innen eredt a név is, a mille miglia olasz szószerkezet, jelentése ezer mérföld. A versenyt az nyerte, aki a lehető leghamarabb tért vissza Bresciába. A legelső futamot kicsivel több, mint 21 óra alatt teljesítette a győztes Giuseppe Morandi egy OM típusú versenyautóval, - ennek emlékére a modern kori azaz a '77  utáni versenyeken mindig egy ilyen márka képviselője rajtol el elsőként.  Érdekességként az időnél maradva, az utolsó korabeli  azaz az 1957-es versenyen Stirling Moss számára már csak alig több, mint 10 óravolt  elegendő a célba éréshez. Az eszeveszett tempó és a csekély biztonság sajnos összesen 56 emberéletet követelt az évek alatt, így 1957-ben végleg beszüntették az őrült és rendkívül veszélyes a közutakon zajló küzdelmet.










A Mille Miglia napjainkban

1977-ben, hosszas lobbizást követően újjászületett a Mille Miglia. Ma már nem a fékevesztett  száguldásról, hanem a veterán autók szerelmeseikről szól, hogy meghajthassák különleges és sokszor euró milliós értéket képviselő  járgányaikat. A résztvevőknek összesen négy nap áll rendelkezésre a táv teljesítéséhez, az útvonal nagyjából maradt a régi, de csak olyan autókkal nevezhetnek, amelyek annak idején is részt vettek az eredeti versenyek valamelyikén vagy legalább nevezve voltak azokra. A kilátogatók pedig megcsodálhatják a féltve őrzött veterán versenyautókat és akár olyan híres autók híres tulajdonosaikkal találkozhatnak, mint Adrien Brody, Jeremy Irons, Jay Leno vagy Bruno Senna, akik rendszeresen részt vesznek a versenyen. A Mille Miglia egy remek lehetőség arra, hogy az olykor százmilliókat érő, garázsban vagy múzeumban pihenő autókat leporolják gyűjtő tulajdonosaik és meghajtsák őket a veterán autók iránt érdeklődő közönség legnagyobb örömére. Ez egy népünnepély az olaszoknak, kiülnek az országút szélére a városokba amerre elhajt a mezőny, tapsolnak, szurkolnak, rajonganak az egészért és mint jó olasz hazafi, maguknak érzik azt :-)

Csodás hangulata van!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése