Keresés ebben a blogban

2018. május 15., kedd

Retro party


Retro robogó teszt, vagy valami ilyesmi
...a paletta sem teljes, viszont rendkívül látványos


Aprilia Habana
vagy
Honda Joker


Manapság nagy népszerűségnek örvendenek ezek a fajta kis közlekedési eszközök és egyre több gyártó kínál régi hangulatú, retro robogókat. A nagy öreg, mindennek alfája és omegája egy személyben a Vespa most nincs jelen ebben az összehasonlításban, bár sokan nem is néznék jó szemmel ha simán csak le-retróznánk. Az egy Vespa, aminek olyan a kiállása hogy már alapból (hagyományosan) a régi idők klasszikus formái öröklődnek benne évtizedek óta. 
A posztban szereplő robogó típusok nem tekinthetnek vissza évtizedes modell ősökre, ezek direkt "öregnek" születtek, kihasználva a divat hullámot. Műszaki alapjuk más, hétköznapi robogókban  tucatszám megtalálható a nagyvárosok forgatagában, csak a ruha más.

Joker versus Habana

.
Önmagában az Aprilia Habana is egy roppant látványos kis gyösz, de ha leparkol mellé a Honda Joker,  végem mindennek minden szem az utóbbira tapad. 
Menetben viszont a Habana veri a japánt : nagyobb, fürgébb és jobban irányítható, -mondjuk ez nem a Habana kunsztja hanem a kis Honda rendkívül látványos chopperes krómszarv kormánya az oka. Szép, szép csak nem egy robogóra való egy ekkora és ilyen szögű kormány, szokni kell vele az irányíthatóságot mert elsőnek kicsit imbolygós az utazás. Mindkét motornál elég alacsonyan van az ülés, a japánnál már-már zavaróan alacsony az üléspozíció amihez még hozzájön a rendkívül széles kormány is, így összességében oda kell figyelni pl. városi forgalomban, Aprilia teljesen hétköznapi robogóként vezethető.


.
Mindkét motoron találhatók imádni való részletek !
 Az olasz gép formaterve nagyon egységes, összhangba van. Nem akar sem régi Vespa lenni, sem valami tengerentúli Cruiser koppintás sem,  Honda viszont kicsit elúszott a chopperes irányba.
Nekem kedvenc részleteim az aprilián gyakorlatilag szemből az egész motor, főleg ezzel a gyári plexivel. A Honda groteszken bájos és hogy ne feledjük honnan jött, olyan dolgokon akad meg a szemünk mint pl az esztergált alu kerekek (...) 


Nehéz lenne rábökni erre vagy arra hogy melyik volt a  jobb, itt bizony nem észérvek döntenének hanem a szívügyek, ki melyikbe szerelmesedik bele már az első percben ......nekem a Habana lopta el a szívem :-)

Ps.: a blogon van egy Habana teszt  és néhány kép egy döbbenetesen kinéző Joker-ről is. Lesd meg azokat is !

*********************************************************************************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése