Keresés ebben a blogban

2013. május 17., péntek

S-type, az arany középút

Ahol egy Jaguar megjelenik, ott minden szempár rá szegeződik. Ámul kicsi és nagy, plázacica és öregasszony, autóbuzi és az autózást csak hunyorogva megtűrő "minden bálnát mentsünk meg" keményvonalas zöldpárti is....
....egy Jaguarral "csak" megjelenni, bevonulni lehet, pláne ha az egy közel ötvenéves darab.

Az első generációs  Jaguar S-Type -ot 1963-1968 között  gyártották, a cég típuspalettájának szélesítésének köszönheti megszületését. Sportautónak ott volt a legendás E-type, a limuzinoknál csúcsmodellnek a Mark X -es és belépőnek a vadmacskás életérzéshez a szintén legendává nemesedett Mark II -es. Az S-type ebbe a csapatba érkezett 1963-ban mint a harmadik  lépcsős hátú, négyajtós középkategóriás modell. Ez a középkategória persze nem a mai értelembe vett középkategória, igazi luxusgép ez is mint a többi Jag, csak köztük számít közepesnek :-) Igazából egy mix-modell, a forma a MK II -re emlékeztet és a 3.8 literes (XK) motor valamint a segédvázas tekercs rugós, két keresztlengőkaros első felfüggesztés is innen jött. A hátsó viszont már a műszakilag is igényesebb Mark X -ből érkezett mint ahogy a  belső tér is azt és annak luxusát idézi, főleg  a MK2  -hez képes megnövelt és kicsit nyújtott hátsó tetővonalnak köszönhetően ami nagyobb teret nyújtott a hátsó ülésen helyet foglalóknak.



Kétféle motorral volt kapható (3,4 és 3,8 literes) rendelhető volt automata és kézi + overdrive váltóval is. Népszerű extra volt hozzá a klasszikus küllős (wire wheels) felniszett és a metálfény is....a bőr az nem, az alapból járt hozzá és a nemes-fa műszerfal is amiben egy fél őserdő mennyisége benne volt :-)
1968-ig közel 24,000 db készült ebből a típusból.


3.4 S kézi / overdrive váltó :  0-60 mph 13.9 sec
Max sebesség 115 mph (185 km / h)

 
3.8s kézi / overdrive váltó :  0-60 sec 10.3 
  Max sebesség 125 mph (201 km / h)
 
3.8s  automatikus váltó :  0-60 mph 11.5 sec
Maximális sebesség 116 mph (187 km / h)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése