Keresés ebben a blogban

2024. augusztus 14., szerda



Emlékszem, még valamikor 2018 év végén környékén volt egy facebook-os szavazás arról, hogy hol legyen kiállítva emlékműként egy Mi-24-es harci helikopter Veszprémben, hol is lenne méltó helyen?
Az akkori tervek szerint harci helikopteres emlékmű készülhetne Veszprémben, így tisztelegve a város és a Magyar Honvédség az egykoron itt szolgáló helikopteresek előtt. Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred Kerecsen Zászlóaljának egykori parancsnokai és vezetői régóta dolgoztak azon hogy ez megvalósulhasson, valamint a város több mint 15 millió forinttal támogatta a megvalósítást.





Habár jónéhány Mi-24- es helikopter volt anno rendszeresítve a Magyar Néphadsereg kötelékében, mégis - vagy pont ezért - 1995-ben húsz Mi-24-es helikoptert kapott a Magyar Honvédség az egykori NDK azaz Kelet-Német flottából, melyek egyébként hosszú évekig méltatlan körülmények között várták sorsuk jobbra fordulását az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél is. A helikopterek közül a 96+36 (Luftwaffe) lajstromszámú gépre esett a választás 2018-ban hogy a kecskeméti MH Légijármű-javító Üzemben magyar színekre és lajstromra átfestve és a kiállító oszlopra való rögzítésre felkészítését követően emlékműként kiállítható legyen. 2024 tavaszára a helikoptert tartó szerkezet is teljes mértékben elkészült és a gép megérkezett a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjához, és néhány napos összeszerelési, előkészítési munkálatokat követően meg is történt az emlékmű felállítása hogy mindenki aki arra jár, megcsodálhassa.
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése