Keresés ebben a blogban

2024. július 29., hétfő

AmCars Vol.15 (Ferihegy, Aeropark)

 


ismét a V8 szólt Ferihegyen :-)

Ez az a rendezvény amit ha időm engedi, minden évben meglátogatok! A Liszt Ferenc Reptér tőszomszédságában található repgépes emlékpark mint helyszín, mindig tökéletes választás egy autós találkozó számára is, egyszerűen nem lehet vele mellé lőni. Ez most is - immáron tizenötödik (!!!) alkalommal is -  így volt. Ahol a régi MALÉV gépek és egyéb kisrepülők, mentőhelikopter, reptéri kiszolgálógépek és járművek kiváló hátteret, látványosságot, és persze árnyékot biztosítottak az érdeklődők számára. 


És akkor az amcsi vasakról még nem is szóltunk, azokról jöjjenek inkább a képek:

.

.


.

.


.




.

.

.

.


.

.

.

2024. július 28., vasárnap

HA-XAM - Magnus Fusion Sentinel

 
Emlékszel még az amerikai tv-s sorozatra?
 
A Sentinel – Az őrszem (The Sentinel) 
A történet szerint Jim Ellison kommandós 18 hónapot töltött a perui dzsungelben, miután csapatát megölték. Ez idő alatt hiperaktívvá fejlesztette érzékeit, melyek azt jelentik, hogy többet és messzebbre lát mint mások, jobban hall mint mások, olyan frekvenciákon is amiken más nem, ezen kívül a tapintás, szaglása és az ízlelése is kifinomultabb lett. Ezekkel a szuper-érzékekkel visszatér a civilizációba és a cascade-i rendőrségen kezd dolgozni és a bűn nyomába ered.
 
...nos, lehet hogy innen van a név :-)
 

A magyar gyártmányú Magnus Fusion Sentinel egy térfigyelő kamerarendszerrel felszerelt, 600 kilogramm maximális felszálló tömegű és szénszál erősítésű kompozit anyagokból épült kisrepülőgép. Speciális műszereinek köszönhetően ez a repülőgép képes széles körben elterjedt területek légi megfigyelésére és megfigyelésére a sok országban általában erre a célra használt járművek és repülőgépek üzemeltetési költségeinek töredékéért, arányosan sokkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett.


 A speciális funkciók és kamerarendszere lehetővé teszi   további feladatok elvégzését, mint például éjszakai megfigyelés, hőkamerás megfigyelés, célkövetés vagy mágneses mezők megfigyelése.

Sokoldalú jellemzőivel és speciális érzékelőivel a Magnus Sentinel alkalmas az erdészeti szektorban, lehetőséget kínálva például a biodiverzitás, a biomassza arány és a biomassza mennyiségének monitorozására. Nagy segítséget jelenthet a mezőgazdasági területeknek többek között a növényzet, a tápanyag- és nedvességszint, a vadkár és a gyomok monitorozásában, vagy akár az egészségügy, határvédelem, bevándorlás területén is, ahol azonnali segítséget tud nyújtani, opcionálisan kiegészítve meghatározott képességekkel felszerelt földi bázis.



2024. július 25., csütörtök

Mercedes EQB (gyári kód: X243)

 A 2021-ben bemutatott Mercedes-Benz EQB, gyártója szerint egy hétüléses, elektromos kompakt luxus- crossover SUV, jelentsen is ez utóbbi bármit is. Ami viszont büszkeséggel tölthet el minket, Európában csak kizárólag a kecskeméti Merci üzemben készül és stílusa, külső megjelenése egy magyar ember, Filczer Balázs nevéhez köthető!

Az EQB az EQ család (Mercedes-Benz által gyártott akkumulátoros elektromos járművek sorozata) tagjaelsőkerék-hajtású és 4MATIC rendszerű kettős motoros összkerékhajtással, öt- és hétüléses elrendezésben is elérhető. Az EQB a Mercedes-Benz GLB-n alapul. Tökéletes példa arra a kettősségre amelyet sok elektromosautó kritikus a gyártók szemére vet,  - környezetünket biztos hogy egy több mint 2200 kilogrammos, Lithium-ion aksikkal teletömött városi terepjáróval tudjuk majd megmenteni?

2024. július 17., szerda

X1/9 Berci

 

Fiat X1/9

 Személyes érintettség okán is, szívesen emlékezünk meg a blogon a Fiat egykori sikeres típusáról melynek számos beceneve volt. Itthon Bercinek hívták - Bertone formatervezésének okán - nyugateuróapában zsebFerrarinak  vagy szegény ember Ferrarijaként is emlegették, de mindenhol népszerű kisautó volt. A kritikusok gyakran emlegették az autó megjelenéséhez és amit ez a megjelenés sugároz, nos az ehhez képest, szerénynek mondható menetteljesítményt és a középmotoros elrendezés hátrányának betudható motorhűtési problémákat. Ezek viszont gyakran süket fülekre találtak a tulajdonosok körében, akik viszont egyenesen rajongtak kisautójukért. Nem tagadom, én is imádtam!

A Fiat X1/9 egy olasz, kétüléses, középmotoros sportautó volt amelyet a Bertone stúdió tervezett, és a Fiat gyártott 1972 és 1982 között, majd a Gruppo Bertone részleg vette át a gyártást 1982 és 1989 között.


Az X1/9-et az 1969-es Autobianchi A112 Runabout koncepció alapján és annak stílusjegyeit átvéve fejlesztették ki, összetéveszthetetlen stílusát a Bertone stúdió jellegzetes vonalai adták.  Annak ellenére, hogy a Runabout az Autobianchi A112- ről kapta a nevét, a vadonatúj Fiat 128 SOHC motor egyik változata hajtotta. A Runabout jellegzetes ék alakú volt, és számos stílusjegyet vett át a kortárs motorcsónak dizájnból.  


Az eredetileg az 1972. novemberi Torinói Autószalonon debütált X1/9 és a típust a Fiat 850 Spider utódjának szánták (szintén Bertone dizájn) nem pedig a nagyobb és drágább 124 Sport Spider leváltása volt a vele a cél, amelynek gyártása egyébként az X1/9 élettartamának nagy részében is folytatódott.  Az autó monocoque karosszériáját a torinói grugliascoi Bertone gyárban  gyártották, majd a Fiat Lingotto gyárába szállították át végső összeszerelésre. Középre, keresztbe beépített - az utastér mögé, a hátsó csomagtér elé beépített - négyhengeres, 1290 köbcentiméteres motorja a Fiat 128-ból, konkrétan a 128 Coupé 1300-ból származik és a hátsó kerekeket hajtotta. Az első szériás 1,3 literes, 4 sebességes X1/9 változatokat a későbbiekben 1,5 literes és 5 sebességes váltóval szerelt frissített modellek követték, melyek külső ismertető jelei a nagyobb méretű és szögletes lökhárítóival valamint a sekélyebb motortérfedélekről lehet megkülönböztetni (ezek láthatók képeinken is). 1982-ben, röviddel az 1500-as modell bemutatása után, a teljes gyártást a Bertone vállalta magára, és a modelleket később "Bertone" X1/9-nek nevezték el. A Bertone modellek átdolgozott lábtereit újratervezték, hogy növeljék a lábteret és az üléskényelmet hogy a  magasabb személyek számára is kényelmes lehessen.