Keresés ebben a blogban

2022. június 13., hétfő

Vw I.D. R

 Az idei 2022-es AMTS másik nagyágyúja egy versenyautó volt, méghozzá egy elektromos sportgép.

 


A Volkswagen ID R egy teljesen elektromos jármű prototípusa , amelyet a Volkswagen elektromos projektjének részeként terveztek és az R autósorozatba tartozik, amelyet kifejezetten motorsport eseményeken való részvételre terveztek.  Ez volt az első elektromos versenyautó, amelyet a Volkswagennél tervezetek a Vw  2015-ös károsanyag-kibocsátási botrányát követően. A cég kiszállt az olyan, addig számára sikeres versenysorozatokból mint a rali-világbajnokság a Dakar-rali vagy a 24 órás Le Mans-i verseny.




Az ID R 2018. június 24-én debütált a Colorado államban található Pikes Peak International Hill hegyifelfutó versenyen. Romain Dumas vezette az autót és a csapat célul tűzte ki magának az elektromos autók akkori, 2016-ban felállított rekordjának 8:57.118 perces megdöntését.  Az ID R lett az első autó, amely nyolc perc alatt teljesítette a hegymászást ( 7:57.148 ), ezzel megdöntötte a legendás Sébastien Loeb és a még legendásabb Peugeot 208 T16 Pikes Peak autója által felállított rekordot.

 

Az ID R versenyautó teljesen elektromos, a meghajtásáról két villanymotor gondoskodik, melyek külön-külön tengelyt hajtanak. A rendszer összteljesítménye programtól függően akár 690 lóerő is lehet, melyhez egészen elképesztő 650 Nm nyomaték párosul. Az ID R súlya 1100 kg alatt van, 97 km/h-s sebességet pedig 2,25 másodperc alatt éri el.  Egyetlen 45 kWh-s akkumulátorral rendelkezik.  Az autó karosszériáját a francia sportprototípus specialista a Norma fejlesztette ki.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése