Keresés ebben a blogban

2022. január 28., péntek

2022-től OT vizsga / Múzeális minősítés

 

 

Egy korábbi nagy sikerű és gyakran látogatott cikkünkben már beszámoltunk arról miről is szól, mi a célja és hogy zajlik le egy Muzeális minősítés azaz OT vizsga. Most megpróbálunk eligazítást nyújtani abban, miben és hogyan változóik, változott ez 2022 január elseje után. 



Milyen változások lépnek életbe 2022. január 1-től ?
 

A Magyar Közlönyben 2021.09.08-án megjelent kormányrendelet követően nagy csinnadrattával bejelentett változások reményre adhattak okot. Fő pontjaiban, átalakul, megújul és naprakésszé válik a muzeális minősítés rendszere, több jogszabály kibővítését és változtatásra került (524/2021. számú kormányrendelet) a gyakorlatban néhány nagyobb és több kisebb változást hoz a veterán korú járművek minősítési rendszerébe:

Megszűnik a muzeális bizottság fogalma,helyette a muzeális minősítő szervezetet jön létre, amely szervezetet a minősítések elvégzésében teljes körű felelősséggel és joggal ruházza fel. Muzeális minősítő Szervezetként a Kormány a Magyar Autóklubot jelöli ki. Kizárólagosan ők lesznek a lebonyolítók, az Autóklub jogosult lesz a muzeális jellegű jármű forgalomba helyezés előtti és utáni azaz időszakos műszaki vizsgálatára is. Ez a passzus biztosítja, hogy a minősítéssel egy időben és egy helyen történjen a műszaki vizsga is az Autó Klub vizsgáló állomásain nem kell külön-külön vinni mint régen OT-ra majd utána műszakira. Papírok oldalán is könnyebbség ez, hiszen, egy időben és egy helyen  készülhet el a muzeális minősítés igazolása és a Műszaki Adatlap / Vizsga.

 Újdonság, egy esetleg OT rendszámos autó megvásárlásánál nem kell újra muzeális minősítés vizsgára  vinni az autót az átíráshoz, csak tulajdonjog-változáshoz kapcsolódó bejelentési kötelezettség került előírásra. azaz elég csupán annak OT-s lejártakor (5 évente)  elvégezni a szükséges minősítő vizsgát.


A minősítésre bejelentett jármű „eredeti állapot kategóriát” kibővítették és a jármű egyedgyártási időszakára jellemző állapotaként határozták meg, amely lehetővé tesz a gyártási időszakon belüli műszaki kialakítások elfogadását is.

Amennyiben a gyártási év mellett a gyártási hónap is igazolható egy autónál, úgy a jármű az életének 361. hónapjában is minősítésre állítható, mely rugalmasabbá teszi a korábbi harmincadik „naptári év” szerinti életkor értelmezést.

Újdonságként megjelent a típusleírás fogalma, amely a minősítésre bejelentett jármű típus eredeti állapotára vonatkozó teljes műszaki leírást jelent. A tervek szerint a típusleírások felépítkező rendszerben kerülnek kidolgozásra és a minősítő szervezet honlapjára feltöltésre kerülnek majd böngészhetően, de továbbra is adott a lehetőség ennek hiányában a korábbi gyakorlat szerinti műszaki dokumentáció bemutatása a tulajdonos részéről.  


 

UPDATE, felmerült kérdések, itt tartunk most 2022 február elején:

Gyakorlatilag nincs időpont OT- minősítésre, türelmet kérnek 

 Felmerült néhány kérdés is, például az új szabályzat szerint tulajdonos váltáskor nem szükséges a minősítés, viszont a korábbi rendszerben azt kiváltotta (magában foglalta) az eredet vizsgát is. Amennyiben most, jelen pillanatban valaki vesz egy OT rendszámos autót vagy motort, át tudja azt íratni a nevére, mert ugye az átíratásnál kérik az eredetvizsgálat papírját is.

Félelem, szintén ebben a témakörben, - nincs szükség tulajdonos váltáskor a minősítésre - jóhiszeműen minősített veteránt vesz valaki és majd az esedékes . mondjuk 2 év múlva bekövetkezendő aktuális minősítésre már neki kell elvinni. Ott kiderül hogy a legutolsó ( 5 évvel azelőtti) vizsga óta megmókoltak így nem megy át a minősítő vizsgán. Kinek a sara ez, akkor a jóhiszemű vevő most OT-s vagy nem OT-s autót vett vagy ha nem volt elég körültekintő / hozzáértő, vett egy olyan érvényes minősítéssel rendelkező autót amiről kiderül hogy mégsem képes megugrani az OT szintet mert valaki, valamikor lerabolta, lelakta, rontott a muzeális értékén, minőségén? Ilyenkor ez kinek a felelőssége, ki védi ilyen esetben a jóhiszemű vevőt? 

(Folytatjuk)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése