Keresés ebben a blogban

2019. február 14., csütörtök

Győri Lemezárugyár - Lendület kisaut




(Vw T1)

Amennyiben a hetvenes évek gyermeke vagy emlékezned kell rá :-)
Vagy otthonról a játékaid közt, vagy az óvodai emlékekből esetleg valamelyik barátodnál, - de biztos hogy volt valahol, valakinek a közelben egy ilyen, ha az előbb említett korosztályhoz tartozol. A nyolcvanas években is még gyakori volt, de talán akkorra már kicsit kopottabb / játszottabb állapotban és akkor már közel sem volt olyan menő mint mondjuk 10 évvel korábban. Akkor már csak a bátyád megörökölt kacatjai közül volt egy, amit nyugodt szívvel lehetett nyúzni hiszen úgysem kár már érte és bár méretben jóval nagyobb volt egy Matchboxnál, azért mégis csak ez utóbbi volt az igazi kincs!


A "Lendület kisautó" egy komoly széria volt az egykori Győri Lemezárugyári játékok közt. A gyár nevével és korábbi termékeivel ellentétben ennek a sorozatnak csak az alváza és a lendkerekes hajtóműszerkezete volt fém/lemez, a kasztnija műanyag volt. Számtalan variációban gyártották és a maga korában színvonalas és ami még fontosabb szempont volt, - méretpontos, arányaiban eltalált kisautók voltak ezek. Nem valami torz és gnóm karikatúrái egy létező autótípusnak/modellnek hanem tisztán felismerhető és arányos kicsinyített  másai. És volt még egy hatalmas vonzereje : zömében az akkori nyugati világ autóit formázta meg !

Volkswagen T1 busz és bogár, Ford Taunus, Opel Rekord, Citroen DS, Mercedes, és Fiat 600 (Zastava).
Később azért felbukkant néhány KGST modell is mint pl. a  Trabant kombi, Skoda 120 és a kicsit torz Lada 1500 valamint a kevésbé behatárolható márkájú rendőrségi és mentő kisautó valamint a platós-létrás tűzoltó.
De térjünk vissza az itt látható T1-es Transporterhez, ennek volt a legtöbb variációja és mint tudjuk, - a változatosság gyönyörködtet.  Mentő, sárga angyal (Segélyszolgálat), Rallye service a tetjén a sok pótkerékkel, Afit, Posta, Coca Cola, Elzett változat, de ha ez még nem lenne elég, volt még Műszeres vizsgálat és Pepsi -s busz is. A nyugat ópiuma volt ez akkoriban, de legalább is a szele ami sok fiatal kiskrapekot megcsapott :-)
Napjainkban  gyűjtők és nosztalgiázók vadásznak egy-egy példányára és az igazán elszántaknak megvan a teljes modellpaletta is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése