Keresés ebben a blogban

2017. július 10., hétfő

A selyemút mentén


"A selyemút elnevezés kereskedelmi útvonalak olyan történelmi hálózatára használatos, amely Kelet-, Dél- és Nyugat-Ázsiát, a Mediterrán térségen keresztül Európával és Észak-Afrikával kötötte össze. Kínából, Chang`an-ból (népszerű magyar átírással: Csang-an, mai nevén Xi`an (Hszian) indult, Anatólia területén és a Földközi-tenger térségén haladt keresztül. A Selyemúton folytatott kereskedelem fontos szerepet játszott olyan nagy civilizációk fejlődésében, mint Kína, Egyiptom, Perzsia, Arábia, India, Róma és Bizánc"


 Adva van egy féltucatnyi lelkes veterán autós akik egy adott márka, adott típusába szerelmesek - jelen esetben az MG B-ről van szó - és kitalálják hogy ők most otthon hagynak csapot-papot, bepakolják az asszonyt (már amelyik) és neki indulnak a nagyvilágnak hogy  a végén megérkezzenek Abingdonba, az egykori MG autógyárhoz.

Ja, és akkor a lényeget még nem is írtam, Ausztráliából indultak bő 100 nappal ezelőtt (...) a következő útvonal mentén:

AUSZTRÁLIA - THAIFÖLD - KAMBODZSA - LAOSZ - KÍNA - KAZAHSZTÁN - KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÜRKMENISZTÁN - IRÁN - TÖRÖKORSZÁG - BULGÁRIA - ROMÁNIA - MAGYARORSZÁG - AUSZTRIA - NÉMETORSZÁG - FRANCIAORSZÁG - ANGLIA.

Az meg már pláne a scifi kategóriába emeli a sztorit hogy nem ez volt az első ilyen kaliberű kirándulásuk, ugyanis 2012-ben volt egy a Dél-Afrikai Fokvárosból Kairóig túrájuk, 2013-ban egy Nagy-Brittanai túra,  2015-ben bejárták Dél-Amerikát, 2016-ban "csak" otthon, Ausztráliában csavarogtak Sydney-től Perth-ig. 



Mostani túrájuk egy állomásán, egy budai szálló parkolójában sikerült a csapat autóit lencsevégre kapni.

.
 
Az autókról is néhány szó. Mind a legendás MG B típus, ennek megfelelően átlag életkoruk 40 év.  Szinte gyári állapotban, minimális átalakításokkal amiket a hosszú és viszontagságos út megkövetelt, extra hűtés-fűtés az utasoknak, plusz tárolórekeszek kialakítása az autó bármely - ezt tessék szó szerint érteni - pontján, megerősített hűtőrendszer és légszűrők a motornak valamint kicsivel megemelt futómű és/vagy ballonosabb gumik. Ennyi. Így, ezek tudatában még nagyobb elismerés mind a túrázóknak mind a gépeknek egyaránt!

.
.
.



Ezen írás megjelenésekor már Németországot elhagyva, valahol Belgium magasságában jár a csapat hogy július 12-én megérkezzenek Abingdonba. Jó utat nekik!

Zárásként jöjjön ismét a teljes útvonal leírása, ezúttal képekben:




.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése