Keresés ebben a blogban

2017. április 5., szerda

Cadillac Series 62 coupe



Coupe (kupé): 
 francia eredetű szó jelentései vágott, ferde, csapott 

Ha azt kérném, mondj egy szép kupét, mit mondanál kapásból?  Ha azt kérném, mondj a negyvenes-ötvenes évekből, eszedbe jutna egy amerikai, mondjuk egy Cadillac?

A Cadillac Series 62 sorozata igen szép karriert futott be, 1940-től egészen 1964-ig futottak a gyár termékei ezen a néven (sorozat számon) és a cég belépőmodelljének számított. Hat generációt élt meg a 62-es sorozat, de a mi szemszögünkből érdekes kupé a második ('42-től '47-ig gyártott) generáció tagja.


A háború utáni években ez a típus volt a legnépszerűbb gép az amerikai piacon a luxusautó kategóriában a  képeket elnézve, talán nem is véletlen. De térjünk vissza  felvezetőben feltett kérdésre. Amennyiben szép kétajtós kupét kellene mondanod a klasszikus autók világából, ugye neked is sokkal inkább valami olasz csődör vagy valami angol kékvérű jutna eszedbe. Pedig ne felejtsük, Amerika és az amerikai autóipar ekkor volt igazán ereje teljében.

,

Gömbölyű vonalak, az orron trónoló feltűnő motorháztető díszt körülölelik  a hullámzóan lágy sárvédők, a  kerékjáratok formásak, a far magával ragadó és a vonalai simák, letisztultak de mégis vonzzák a tekintetet.  A hűtőrács és a lökhárítók  roskadoznak a krómtól és finomak a többi apró részletek is a szépen polírozott alu és  rozsdamentes acélból készült díszlécek, kilincsek és egyéb apróságok, amelyek bőségesen díszítik az autót.


A technikai paraméterek is rejtegetnek izgalmas dolgokat, adatokat. A váltó vaj puhán kapcsolgató  4 sebességes Hydra-matic automata, a motor pedig gurgulázva öblögető v8-as. Mindezt azokból az időkből amikor még Európa alig felébredve a háború borzalmaiból még csak nyalogatta sebeit, amikor buborék forma háromkerekű BMW Isetták és büdös bogár forma népautók bontogatták szárnyaikat a német utakon, az olaszoknál meg egy olyan picurka Fiat jelentette a mobilitást és a családok vágyálmát hogy a Caddy gépházteteje önmagában nagyobb volt annál.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése