Keresés ebben a blogban

2012. április 20., péntek

A lelet : 88 kilométer 22 év alatt

  
                                           DELTA RMR24 (1990)

Egy ismerős szólt hogy beszámított egy mopedet, mentsem már meg  (a srácot és a mopedet is) vegyem át mert akkor Ő le sem veszi a platóról, egyenesen jönne hozzám.
Aztán megérkezett :
Drapp 88 km-t futott (!!!) kockalámpás 1990-es évjáratú V501M blokkal szerelt (Riga) DELTA .






A 1990-es Delta hiánytalan és gyári, leszámítva a kormány markolatgumikat.
Sokáig védett helyen tárolták, de az utolsó 1 évbe kirakták...ennek sajnos látható nyomai vannak, de 90% -a vakrozsda, eltávolítható. Kis törődést követően életre kelthető, a fényezésen vannak apró hibák (mind a rossz tárolástól) de egy kis polírozó paszta csodákat fog tenni vele, szép kis gép pucolható ki az évtizedes mocsok alól !


a karbi alján ott a kis piros MEO-s címke
K60B, még virít a sárgított felületkezelés
a karbi alatt, piros ragadós izé :
a gyári konzerváló zsír maradéka

futott 88,6 kilométert
ez az a szöveg amit a mai facebook és iphone generáció képtelen megfejteni :-)
 Aztán eljött a pucolás napja is és egy egész szép kis motor bújt ki az évtizedes mocsokból : a karbin még látható a kis piros címke, ami a gyári MEO-t követően került rá, szépek a krómok a műanyag légszűrőház makulátlan a blokkban a karbi alatti bemélyedésben még ott a ragacsos (a portól már kicsit mocskos) gyári konzerváló zsír !

a fényezés apró hibái
a mostoha tárolásnak köszönhetők
nagy bamba kockalámpa

Személyes élmény a típussal kapcsolatban : 1990 körül  Simsonon túl, MZ-n innen voltam még, számos motoros kalandot megélve. 
Amikor megjelent ez a RMR24 típusjelű V501M -es blokkal szerelt Riga...bocsi, akarom mondani Delta, az akkori fiatalok körében már nem volt egy népszerű dolog. Mondhatnánk hiába volt már lábváltós (ami csak a Rigák közt tette moderné, máshol ez természetes volt) és nagy modern műanyag lámpa trónolt az orrán, a lesajnált olcsó kategória képviselője maradt ez a moped. A városi menő kamaszok ördögtől való dolognak tartották volna egy ilyen izéke nyergében ülve csapni a szelet a csajoknak, bezzeg egy új Simson Enduro/Electronic az volt ám a királyság (...) 

És hogy mennyire jól sikerült széppé tenni a mopedet, íme néhány kép a 2012-es budapesti Oldtimer Expo-ról ahol a Riga Klub standján volt kiállítva a Delta moped (is)  :-)


2012 Oldtimer Expo
.

3 megjegyzés:

  1. Hello! Ami a karbi után van fekete műanyag, vagy legalábbis annak látszó dolog, micsoda?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom a fekete hengeres dologra gondolsz a motor oldalán, az a papírbetétes légszűrő háza amiből átmegy az air a szürke dobozba ami közvetlenól a karbin van, na az is légszürő ;-)

      Törlés