Keresés ebben a blogban

2023. március 8., szerda

Rover Eight (1925)

 

Több mint száz évvel ezelőtt, nagyon más dimenzióban mozgott ám az autózás és a mobilitás fogalma. 

A híres The Times folyóirat motoros szakírója 1922 októberében kelt beszámolójában arról tudósított, hogy az autó közúti viselkedése kellemes meglepetés volt számára az ülőhelyek kényelmesek voltak és hogy sebességmérője nem volt a kocsinak, de egy vízszintes úton a maximális tempó körülbelül 64 km/h-nak tűnt. Hátrányként említette még hogy, a vezetőoldali ajtó kimaradt az oldalra felszerelt pótkeréknek köszönhetően és elképesztő volt, hogy teljesítmény szempontjából a kiskocsinak mennyire hiányzik még másik két henger is. Végezetül hozzátette, egy kicsi, olcsó és összességében remek ár-érték arányú autó a Rover 8 -as típusa.



A típust 1919-ben mutatták be, és a birminghami Tyseley-ben frissen felépült új gyárban készítette a Rover cég a guruló alvázakat (rolling chassis), hogy aztán ezt követően átszállíthassák őket Coventrybe, hogy felszereljék a karosszériát. A képeken bemutatott autó 1925-ös,  három évvel későbbi a fent idézett cikknél, de ugyan az a modell. Valóban elképesztő a jármű felépítésének légiessége és a léghűtéses, "vízszintesen ellentétes ikerblokk" elrendezésű oldalszelepelt motorja, amit ma leginkább boxermotoros elrendezésnek mondanánk. Ez 1134 köbcentis űrtartalmú, 85 mm-es furattal és 88 mm-es lökettel rendelkezett, teljesítménye mindösszesen csak 13 lóerő volt (!!!) 

 


  

Ahogy az a képeken is jól kivehető, volt az autó orrán hűtőrács de ez csak a motortérbe engedte be a friss levegőt, léghűtéses motor elrendezése és henger kialakítása miatt nem volt neki vízhűtő rendszere.  Az a hír járta akkoriban, hogy egy tempósabb éjszakai vagy nyáresti vezetés után a hengerfejek vörösen izzottak a blokkon :-)    Apropó, éjszaka! Rendelkezett dinamóval amit egy szíjhajtással hajtottak a kardántengelyről és 6 voltos világítótest készletet - első lámpát -  biztosítottak az autóhoz, de elektromos önindítót már nem. Az csak 1923-tól volt rendelhető, azaz még akkor sem tartozott az alap felszereléshez csak extra tartozék volt. 

Mondom, több mint száz évvel ezelőtt nagyon más dimenzióban mozgott ám az autózás  :-)  

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése