Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 30., szerda

Porsche 718 Boxster


Amikor 2003-ban bemutatkozott a Porsche Boxter (986), erősen fanyalogtak a márka hívői. Először is nem nagyon akaródzott nekik elfogadni hogy a cég PR gépezet mindenképp azt akarja velük elhitetni, hogy ez az autón az egykori legendás 550 Spyder egyenesági leszármazottja és különben is. 

 Szegények, ha tudták volna hogy néhány éven belül miket látnak még - négyajtóst és terepjárót - a cég logója alatt. Teltek-múltak az évek és a kis Boxster mégis csak siker lett, amolyan belépő modell a Porschék, Porschések világába, de a hátracsapható vászontető és a kétüléses roadster kialakítás azért sokakban megbocsájtást ébresztett, sőt rajongást is a típus iránt. Az utódnak már jóval könnyebb dolga volt csak a kitaposott ösvényen kellett tovább haladnia a bevált recept szerint. Légy' kicsit erősebb, dögösebb és szebb mint az elődöd volt és garantált a siker! Ja, hogy itt már van négyhengeres turbómotor is??? Mit számít, hol van már az elődnél tapasztalható fanyalgás??? A Boxter már stabil oszlopa, mit oszlopa, pillére a márkának. Turbós, négyhengeres -továbbra is boxer elrendezésű- motorja egyedi hangzást adott a kis nyitott tetejűnek.  Oda a megszokott hathengeres bokszerhang, helyette érces, rekedtes üvöltéssel tépi fel az aszfaltot a megújult. Itt már nem a hathengeres boxermotorok mély komolysága sugárzik belőle, hanem valami fiatalosan pimasz, harapós vadság.


 Nincs ma jobb választás a piacon, nagy előnye a középmotoros elrendezés. Az oldalán trónoló óriási légbeömlők már az elődnél is karakteres megjelenést biztosítottak, de itt gondoskodnak az új turbós erőforrások tökéletes hűtéséről is. A képeken látható (egyébként vatta új) 718 S változat 2,5 literes, 350 lóerős, 420 Nm-es nyomatékú boxermotorja 4,2 másodperc alatt van 100-on és végsebessége 285 km/h, szóval nincs miért szégyenkeznie.

 
A Porsche a 718-as sorozattal próbált egy kompaktabb sportautót piacra dobni. A külső élesebb vonalakat kapott az elődhöz 986-hoz képest, ami jót tett neki. A beltér természetesen kellően sportos és könnyen átlátható. Kormányát a 918 Spyderből örökölte, amin négyféle mód közül választhatunk, köztük a Sport plusszal és a Sport Response-zal. A gombok versenyautókat idézőek, az ülések alcantara borításúak az anyósülés pedig Isofix-es hogy akár egy gyerekülést is rögzíthessünk benne (!!!)


A 718 Boxster egyébként két csomagtérrel rendelkezik, elöl és hátul is van egy-egy ami a középmotoros kialakításnak köszönhető. Tökéletes középút lehet azoknak a vásárlóknak, akik egy kisebb, ám mégis vad Porsche sportautóra vágynak. A menetdinamikai kapcsoló normál módjában hétköznapi vezetési élményt nyújt, sportban izgalmas és agilis, élvezhető és gazdaságos. Telitalálat. Már csak valami bankot kellene kirabolni hozzá :-)


              ..........még több Porsche, klikk  IDE!

                                                                                  ***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése