Keresés ebben a blogban

2014. december 26., péntek

A leggyorsabb Indian : Burt Munro autója


Veterán autós-motoros embernek mindig van egy-egy olyan film kedvence amit főleg az öreg járművek miatt szeret.
Ezt csak azzal lehet még fokozni ha a film témája eleve egy öreg járgány plusz ráadásként, a főszereplőt is egy világhírű, elismert színész alakítja.
Nos, a Leggyorsabb Indián (The World's Fastest Indian) című film Sir Anthony Hopkins főszereplésével, pont ez a ketegória!

Nem mai film, de akinek esetleg kimaradt  javaslom gyorsan pótolja be, érdemes  ! 
(The World's Fastest Indian : színes, feliratos, új-zélandi-amerikai életrajzi film, 127 perc, 2005 )

És hogy hogy jön ide a képen látható autó(k) ?
...hiszen a film egy öreg Indian motorról szól és a megszállott, sebesség hajhászó még öregebb gazdájáról.
Megvan az a kép amikor az öreg Burt Munro az  isten háta mögötti kisvárosban a háza előtt elbúcsúzik  a (szintén nem fiatal) csajától ?

 Ezután néhány képkockával később nekivág a rozoga Vauxhall autójával és a mögé kötött utánfutóra felheftelt motorjával az országútnak hogy lemenjen a kikötőbe ahonnan áthajózzák őt és a motorját
 Amerikába (ott autót vált).


 Igen, ez a Vauxhall az a Vauxhall, nem olyan, nem hasonló hanem konkrétan az...pontosabban az a kettő (1953-as és egy 1954-es) amit a film forgatásakor használtak a jelenetekben.


                                             Link :     A film rövid ismertetője a port.hu-n

2014. december 25., csütörtök

Útszéli kép 012 - elfeledett képek

Egy csodaszép MG az autó ablakából fényképezve
igen, tudom
...ezek a képek valóban nem mostanában (így  karácsony tájékán) készültek, de ez talán látszik is :-)







viszont ilyenkor az év végi ünnepeket alatt, hogy kicsivel több szabadideje van az embernek, rátalál egy-két évközben elfeledett vagy elkallódott képre, emlékre

és egy korai piaggio ape


2014. december 8., hétfő

Malaguti Algat Plico

Ugye hogy még sosem hallottál erről ? 

Nyugi, még én sem ;-)



A Torinó közelében található San Carlo Canavese városa  se nem igazán érdekes sem nem igazán híres. Itt található egy Algat nevű fémfeldolgozó ipari vállalat melynek története 1949-ig nyúlik vissza. Ja, hogy erről sem hallottál még?
Nem csoda, semmi világrengető dologban nem vettek részt, csak tették a dolgukat évtizedeken át. A kezdetekben gyermekjátékokat gyártottak a hatvanas évektől váltották fel a profiljukat különböző fémmegmunkálási, fémleválasztási, lézervágós, hegesztős és ipari présgépes üzletággá amit  napjainkban végeznek. Valamikor azonban egy kis időre elgurulhatott a gyógyszer mert belevágtak ebbe :
 

Ez egy  Malaguti Algat Plico (a Malaguti vonalra kicsivel később még visszatérünk).
Az hogy kicsi, az hogy gnóm, semmi nem írja le szavakkal amit a valóságban mutat ;-)
Ez egy összecsukható kemping motor, kempingekbe tengeri vitorlásokra (kikötői rohangálásokhoz) készített kis gyösz.

 ott a berántózsinór és az 1 lóerős blokk

csuklók mindenhol az összehajthatóság érdekében

lábtartó felcsukva...

...és lehajtva

 Lehet hogy a gyártónak kicsit elgurult a gyógyszer amikor ezt kiötlötték, de mentségemre legyen mondva, nekem is. Ezért most a fantáziát szabadon engedve elmesélem hogy vehettem volna magamnak egy Malaguti Algat Plico-t valamikor a kilencvenes évek legelején.

kipufogó a kerék fölött

üzemanyagtank, mint sárvédő
 Íme :
Megérkeztem az ALGAT székhelyére hogy megvegyem hőn áhított összecsukható kismotoromat. Hogy miért közvetlen a gyárból?Mert (már) nincs értékesítési hálózatuk amióta összerúgták a port a Malagutival. A motorgyártó cégóriás értékesítési hálózatán belül forgalmazta, cserébe rábiggyesztették a nevüket az Algat késztermékre . Aláírom a csekket a, térdemen  (csak egy oszmán dohányzóasztal van a helységben, írásra olvasásra alkalmatlan) a hölgytől (talán egy titkárnő) kapok egy fecnit és bár udvarias, semmit nem tudunk arról, hogy mit fog adni nekem, és az az érzésem, úgy bánik velem, mint egy marslakóval…... talán mert én vagyok az első vevő hónapok óta (???) A cetlimmel hátrabattyogok az "árú kiadás" táblával ellátott kopottas ajtóhoz ami a gyárkomplexum légvégeben van. Végre megkapom a Plico-mat, a csomagolás kartonpapír, egy mestermű, de sajnos marha nagy. Kibontom,  kinyitom a parkolóban hanyagul ledobott Alfa 33-om csomagtartóját. A kicsomagolt moped összehajtása egyszerű, gyors, praktikus. A felhasználónak nincs szüksége szerszámokra. Csak emelje fel a kormányoszlopot, nyomja össze a kormányt, emelje fel a nyeret, hajtsa össze őket egymással szembe és már kész is.
 Döbbenet, összecsukva a térdemig sem ér fel a kerekein álló motor (!!!)

első villa és a "kormánymű"

a kormányszarvak lehajtása után...
...hátrahajtható az egész kormányoszlop

...és előre a nyereg tartóvasa
San Carlo Canavese városától jó kétórányi autóútra van Genova tengerpartja, de megéri. Most kipróbálhatóm friss szerzeményem, megyek vele néhány kört a strandon hogy bámulhassanak a csajok! Meglepő, de kényelmes a kismotor, a nyereg puha és a vezetési pozíció is természetes. Úgy kezdődik az indítás mint egy motoros fűnyírón  (pull start – berántó zsinór) és a Fox márkájú 22 cm3  és 1 lóerős fűnyíró/láncfűrészgép motorja pöccre indul.  Valljuk be, ez nem egy túl elegáns művelet ezért ezt inkább még a parkolóban hajtom vére, ott azért nincs annyi napozós csinos lány aki ezt láthassa mint a strandon. A kis kétütemű motor teszi amit tud sőt, lenyűgözően takarékos, de lehetne kicsit halkabb is ....üvölt mint egy fűrészgép(...) Talán ezért sem lehet az ember egy Plico fedélzetén észrevétlen ;-)  És ahogy használom itt  a tengerparton  sok ember mosolyogva és/vagy megrökönyödve állít meg hogy kicsikarjon belőlem némi kis információt, mi is ez alattam ?  

Használatához szükséges némi körültekintés, mert bár  mindig szórakoztató, mint egy körhinta a Luna Parkban, a kicsi kerék és alacsony sebesség okozhat meglepetéseket mondjuk egy kicsivel göröngyösebb járdán…igen járdán, mert ezzel kimenni a forgalomba kész öngyilkosság. Azoknak, akik látták a "Dumb és Dumber" című ikonikus vígjátékot, azoknak egyből az a motor képe ugrik be. És bár nem ugyan az a két típus, de a konstrukció gyakorlatilag megegyező. A tikkasztó hőségben ha betérnék egy koktélbárba, esetleg este egy Disco-club -ba, akkor sem kellene aggódni a parkolóban kint hagyott motorka miatt, sőt kint sem kéne hagyni ;-) 
22 kilogramm  az egész és néhány mozdulattal összecsukható, gyakorlatilag nem nagyobb mint a megpakolt edzőtáskám  teniszedzés után. Simán elfér az étteremben a székem tövében vagy egy  bárpultnál !

méretek- viszonyításnak háttérben egy szobakerékpár

.
 Az ember csak nevetséges rabszolga a trendek, divatok és közhelyek rabja, de ha igazán menő és egyedi akarsz lenni, ezzel mész le a beach-re vagánykodni, garantált sikered lesz ;-)

2014. december 2., kedd

Borongós napokra

December eleje. Odakint  az ónos-esőt kergeti a szél  és délután négykor már sötétedik.
Még el sem kezdődött a tél, de te már pokolba kívánod az egészet.
Elmennél te a jó ..... messzibe, egy melegebb helyre. Ahol szikrázóan süt a nap, ahol most is keményen űzik a verdát körről-körre, ahol minden feltétel adott egy benzingőzzel fertőzöttnek a kellemes lazuláshoz


 ... ahol ezzel a pályával szemközti parkolóban, mondjuk ez az autó vár rád, és ahol talán valamikor a múltban vagy egy párhuzamos dimenzióban már jártál is.
Indulhatunk ?