Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 14., péntek

Aprilia SR Di-tech, kell-e félni a befecskendezőstől ?

Rengeteg kérdés merül fel az Aprila kétütemű befecskendezős gépével kapcsolatban. Érvek pro és kontra, tapasztalatok és rémtörténetek.
Ennek próbál most kicsit utána menni ez a poszt.




Az olaszok az SR második generációjánál vezették be a Di-Tech befecskendezős rendszert. Az elképzelés az volt hogy a már rég bevált technikát házasítják egy kétütemű blokkal,  -így az kulturáltabbá válik mind felhasználó és környezetvédelmi szempontból is. Ennek bevezetésére a csúcskategóriás modelljüket szemelték ki, az SR sportrobogót. Már a hordozó alap is igen ígéretes volt a robogók világában : első-hátsó tárcsafék, vízhűtéses blokk, projektoros első lámpa, sportkipufogó, kényelmes üléspozíció a széles nyergen alatta megfelelő méretű csomagtartó, rendkívül jó menetteljesítmény, stb, stb.


 Az alapváltozat karbis volt majd megjelent a Di-Tech variáns is. Berúgókart kár keresni rajta mert ezen nincs, így ha bármi apró kis nyűgje lenne ami más robogónál megoldható némi rugdosással itt az alapból felejtős. Az csak hagyján hogy nincs berúgókar, de gyakorlatilag karburátor sincs csak a befecskendező rendszer. Azért rendszer mert sok apró cucc egymásra épülése ez és ha csak egy is makrancoskodik, borul az egész rendszer.


A hagyományos karbi ami (leegyszerűsítve persze) áll egy súberből, úszóból, levegő és bezin állító csavarból itt végtelenül bonyolult rendszer alkot. Üzemanyag szivattyú/pumpa, légkompresszor, befecskendező fej, vákumcsövek dzsungele és még ezernyi bizbasz, de a komputerről (robogós szlengben Nintendó) sem feledkezzünk meg.


Használatban rendkívül temperamentumos, keveset eszik a befecskendezőnek köszönhetően és ez a rendszer mellékhatása az is hogy nincs meg benne az a tipikus kétütemű römpöm-pöm-pöm pöfögő hang, alapjárata is olyan sima mint egy 4T-nek. Itthon jellemzően az olaszból behozott, használt gépek után mondanak véleményt az emberek a típusról ami gyakran nem túl hízelgő a típusra. Gyakran megfeledkezve arról az apró kis tényről, az olasz sem feltétlen hülye, ami jó azt nem adja el olcsón csak azért hogy a magyar/román/ukrán robogóneppernek jó legyen (...)
Az SR Di-Tech kellő odafigyeléssel és jó állapotban egy hű és megbízható társ, ellenkező esetben maga az ördög is lehet akár aki rendszeresen kilapítja az egyszeri robogós bukszáját ellenben boldogítja a robogó alkatrész-kereskedőket :-)

SR Di-Tech javítás, mi micsoda, mi mit okozhat :


légkompresszor :
 párezres tétel a felújítókészlet hozzá, a nehezen indulást produkálja, nincs megfelelően sűrített levegőnyomás

 a fémszín kerek tárgy a légkompresszor

kiszedve, a belső oldaláról fényképezve
befecskendezőfej, benzinpumpa :
 már húzósabb tételek érdemes az ebay-on is böngészni ezeket, a benzinpumpa hibáját és következményét nem kell ugye elmagyarázni, a befecskendező hibája viszont számos csodákra képes. Ha csak kicsit szar akkor még pisil / köpköd, -ez a nehezen indulástól a rossz égésen át (ami a gyertya rendszeres elkoszolódását és/vagy kinyírását jelenti) a váratlan leállás és bakkecske üzemmód megjelenését is hozhatja. Ha nagyon szar akkor nem vagy csak iszonyú nehezen indul esetleg nem pörög fel normálisan.

befecskendezőfej

üzemanyag pumpa
henger-dugó-gyűrű - csapszeg :
azt hiszem ezt sem kell túlragozni, nem kell ahhoz befecskendezős robogónak lenni hogy ez elkopjon, elmegy a kompresszió, a motor gyenge, nehezen indul, stb. Az árak kicsit magasabbak a di-technél, köszönhetően annak is hogy ebből csak vízhűtéses van az meg mindig kb. másfélszerese egy levegős henger-dugó szettnek árban

egy új dugószett

...és egy kivérzett henger-dugó páros



Komputer :
kicsi szürke bordázott dobozka és marha drága, hibajelenségre elmondható akkor gyanakodj rá amikor teljesen meghülyül a motorod, már mindent kicseréltél és még mindig sz@r
Jó villamos ember hamar felismeri a hibát, -aki már látott ilyet és átesett a tűzkeresztségen, csak ilyenhez vidd. Lehet ezt törölni, installálni meg minden, de a jó eredményt gyakran csak a csere oldja meg

Összegzés : 
Nem kell félni egy Di-Tech robogótól, de fontos szabály ennél a típusnál : leellenőrizhető jó helyről származzon ha használt motorról van szó és üzemeltetéskor csak az előírt olajat adj neki és jó minőségű benzinnel itasd (szereti a 100-as oktános cuccokat EVO meg társai) pancsolás, gányolás kizárva mert megbosszulja magát és akkor sokba fáj.  Jó robogózást !

 

További ötletek, típusok, robogó vásárlásához: itt a linken! 

2012. szeptember 5., szerda

Útszéli kép 005 - Nyár, az esküvők és esküvői autó szezonja

Jellemzően a fehér (veterán) autók tulajdonosai vannak szerencsésebb helyzetben (fekete, gyászos színű autóval mégsem megyünk az oltár elé) viszont egy kétajtós kupé tulajdonosa eléggé korlátozva van méretéből és kialakításából fakadóan a témában.

 Kivétel ha az a kétajtós autó egy Cadillac Eldorado coupe !




.